Строителството е с най-много нарушения по отношение на безопасни условия на труд

Най-много нарушения на текстовете за безопасни условия на труд са в сектор строителство. Това коментира за Радио Кърджали Ангелина Бабунска, директор на Инспекцията по труда в Кърджали. 

Ангелина Бабунска: При извършване на строително-монтажните работи, аз няма да кажа велика тайна, но работниците без квалификация са там. Не се осъзнава необходимостта, че личните предпазни средства предпазват тях - работникът. От злополуката, от нараняване. И в по-голямата част от случаите работодателите са раздали обувки (специални за строителството - твърди с бомбе), каски, колани, обаче каската е оставена настрани, подпряна и тя стои там. Ако случайно видят, че ние отиваме на проверка, всички бързат да си сложат каските. То не е въпросът да се плашат работниците от нас, въпросът е да осъзнаят необходимостта, че тази каска, колко и в началото да им изглежда неудобно да работят с нея, предпазва тях.

Само за 1 месец при всички проверки Инспекцията по труда е е установила 308 броя нарушения по Закона за безопасни условия на труд и 238 нарушения на трудовото законодателство. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини