8 °C

Опрощават данъчните задължения на църквата и мюфтийството

Да се опростят еднократно всички публични задължения на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г. Това е заложено в законопроекта за изменение на Закона за вероизповеданията.

Законопроектът е внесен в четвъртък от председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Промените предвиждат да бъдат опростени главниците, наред с лихвите и разноските по тях. В мотивите на законопроекта вносителите лаконично са заявили, че предложението е "за изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи на вероизповеданията".

От ГЕРБ и ДПС предлагат още заплатите на свещенослужителите и служителите на религиозните институции да се обвържат с тези на учителите, като възнагражденията на свещенослужителите да не могат да надвишават тези на учителите. Това изключва лицата в ръководните органи на вероизповеданията, чиито заплати могат да се изплащат за сметка на държавната субсидия за текущи разходи. От 1 януари тази година минималната учителска заплата е в размер на 920 лв.

Тези предложения идват само месец, след като редица спорни промени в Закона за вероизповеданията бяха приети в последния работен ден на парламента за миналата година. Тогавашните предложения също бяха внесени от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ и предизвикаха неразбирателство между ГЕРБ и коалиционния им партньор - "Обединени патриоти", които дори напуснаха пленарната зала по време на дебатите.

Според предложените промени ежегодно ще се отделят средства от държавния бюджет за финансирането на българските православни църковни общини не само в рамките на България, но и в в чужбина, като средствата ще се разпределят от Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет. 

Законът, който въведе държавната субсидия за вероизповеданията, бе приет след гласуването на Бюджет 2019 г. В резултат на това, въпросните разходи не бяха предвидени в него и по тази причина в законопроекта си Цветанов и Карадайъ предлагат тазгодишната държавна субсидия към вероизповеданията да бъде изплатена от бюджета на Министерския съвет за 2019 г.

С предложените промени също така средства от държавната субсидия ще могат да се изразходват за цели извън текущите разходи само след изплащане на всички заплати и възнаграждения на свещенослужителите и служителите на религиозните институции.

Законопроектът бе внесен дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че патриархът "лично го е помолил" парите, предвидени за Българската православна църква, да бъдат преведени по-рано от предвиденото. В резултат на това Министерският съвет спешно отпусна допълнителни 5 млн. лв. за Дирекция "Вероизповедания", които са предвидени за изплащане заплати на свещеници в малки населени места.

offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
23 яну 2020
Последни новини