21 °C

Опрощават данъчните задължения на църквата и мюфтийството

Да се опростят еднократно всички публични задължения на вероизповеданията, натрупани до 31 декември 2018 г. Това е заложено в законопроекта за изменение на Закона за вероизповеданията.

Законопроектът е внесен в четвъртък от председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Промените предвиждат да бъдат опростени главниците, наред с лихвите и разноските по тях. В мотивите на законопроекта вносителите лаконично са заявили, че предложението е "за изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи на вероизповеданията".

От ГЕРБ и ДПС предлагат още заплатите на свещенослужителите и служителите на религиозните институции да се обвържат с тези на учителите, като възнагражденията на свещенослужителите да не могат да надвишават тези на учителите. Това изключва лицата в ръководните органи на вероизповеданията, чиито заплати могат да се изплащат за сметка на държавната субсидия за текущи разходи. От 1 януари тази година минималната учителска заплата е в размер на 920 лв.

Тези предложения идват само месец, след като редица спорни промени в Закона за вероизповеданията бяха приети в последния работен ден на парламента за миналата година. Тогавашните предложения също бяха внесени от Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ и предизвикаха неразбирателство между ГЕРБ и коалиционния им партньор - "Обединени патриоти", които дори напуснаха пленарната зала по време на дебатите.

Според предложените промени ежегодно ще се отделят средства от държавния бюджет за финансирането на българските православни църковни общини не само в рамките на България, но и в в чужбина, като средствата ще се разпределят от Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет. 

Законът, който въведе държавната субсидия за вероизповеданията, бе приет след гласуването на Бюджет 2019 г. В резултат на това, въпросните разходи не бяха предвидени в него и по тази причина в законопроекта си Цветанов и Карадайъ предлагат тазгодишната държавна субсидия към вероизповеданията да бъде изплатена от бюджета на Министерския съвет за 2019 г.

С предложените промени също така средства от държавната субсидия ще могат да се изразходват за цели извън текущите разходи само след изплащане на всички заплати и възнаграждения на свещенослужителите и служителите на религиозните институции.

Законопроектът бе внесен дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че патриархът "лично го е помолил" парите, предвидени за Българската православна църква, да бъдат преведени по-рано от предвиденото. В резултат на това Министерският съвет спешно отпусна допълнителни 5 млн. лв. за Дирекция "Вероизповедания", които са предвидени за изплащане заплати на свещеници в малки населени места.

offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини