16 °C

Спад на криминалната престъпност през януари отчита старши комисар Венцислав Момчилов

Същата тенденция е отчетена в ОД на МВР-Кърджали и през месец декември 2018 г.

Спад на криминалната престъпност на територията на ОД на МВР-Кърджали е регистриран през периода от 1 януари до 30 януари 2019 г., съобщи на редовен брифинг пред журналисти директорът старши комисар Венцислав Момчилов. Регистрираните 55 криминални деяния през януари са с 26 броя по-малко в сравнение със същия период на предходната година.
Запазва се тенденцията структуроопределящи да са общоопасните деяния, които са намалели от 48 на 27 през месец януари, тази година, с относителен дял 49 процента. Традиционно преобладават т.нар. транспортни  престъпления – 16 броя.
Деянията, свързани с наркотични вещества, са 5 при 14 към януари 2018 г. Иззети са 6 грама хероин и 8 грама марихуана, задържани са 5 лица за незаконно притежаване на наркотични вещества.
Регистрирано е 1 посегателство спрямо МПС при липса на такива през сравнявания период.
Престъпленията против собствеността са намалели почти трикратно – от 16 на 6 през настоящата година. От тях 5 са кражби. През януари 2018 г. кражбите са били 14  на брой.
През настоящия месец не са регистрирани грабежи и измами, липсват такива и през януари 2018 г.
Престъпленията против личността бележат лек ръст. Към 30.01.2019 г. са регистрирани 5 деяния, при 3 през 2018 г. Разследват се противозаконно лишаване от свобода, блудство и телесни повреди.
На 26.01.2019 г. в РУ Кърджали е образувано досъдебно производство, за извършено престъпление по чл. 142а от НК за това, че в периода от месец ноември 2018 г. до 26 януари 2019 г. в гр.Кърджали, жител на града противозаконно лишил от свобода 26-годишна жена от област Пловдив.
През м.декември 2018 г. също се отчита значителен спад на криминалната престъпност. Регистрираните през месеца 38 криминални деяния са с 27 броя по-малко в сравнение със същия период на 2017 година.
Престъпленията против собствеността бележат спад – от 20 през декември 2017 г. на 14 през 2018 година.
Кражбите са намалени повече от два пъти – 6 деяния (14 за 2017 г.). 
Престъпленията против личността също бележат спад. При регистрирани през декември 2017 г. 8 деяния, през 2018 г. тези престъпления са 2, от които едното е убийство на новородено и е разкрито. На 19 декември миналата година труп на бебето е открит в коритото на река Арда в Кърджали. Образувано е досъдебно производство.
Структуроопределящи се запазват общоопасните деяния, при които също се отчита спад -от 25 на 21. Относителният им дял е 55 процента. Преобладават престъпленията по транспорта – 14 броя (19 през декември 2017 г.), равняващи се на 67 процента от общоопасните деяния.
Деянията, свързани с наркотични вещества, са 5 – увеличени с 1 брой. Иззети са 33 грама марихуана и 3,2 грама хероин, 5 лица са задържани.
През месец декември 2018 г. са проведени голям брой специализирани полицейски операции за противодействие на рисковите фактори за ПТП, подобряване на обстановката по безопасност на движение и превантивно въздействие върху участниците във връзка с празничните дни през този период.
През последния месец на миналата година 206 служители са проверили 2470 МПС и 3182 лица на територията на областта. За констатирани нарушения са съставени 118 акта и 494 фиша по ЗДвП, 1 акт по Наредба на общината за опазване на обществения ред, 1 акт по Закона за акцизите и данъчните складове и 5 акта по Закона за българските лични документи.
През 2018 г. са регистрирани 368 пътнотранспортни произшествия, от които 159 тежки, с 3-ма загинали и 220 ранени граждани. Сравнението с 2017 г. показва ръст с 13 броя на тежките ПТП, намаление със 7 на убитите и увеличение с 38 на ранените лица. Броят на леките ПТП (само с материални щети) е снижен с 92 броя.
За поредна година най-голям е делът на ПТП вследствие управление с несъобразена скорост–44 процента от всички произшествия, с 1 загинал и  95 ранени. Като причина за ПТП следват отнемането на предимство–14 процента от ПТП с 54 ранени; неспазването на дистанция с 10 процента от произшествията с 1 загинал и 7 ранени лица; неправилното движение на заден ход с 6 процента от ПТП и 8 ранени; управление на МПС след употреба на алкохол с дял 3 процента и 8 ранени граждани.
Основните причини за ПТП с пострадали са:
- сблъскване между МПС е причина за 155 ПТП, при които е загинал 1 и са ранени 85 граждани;
- блъскане в крайпътно съоръжение, дърво, стълб, предпазна ограда, препятствие на пътя или в скат е довело до 77 ПТП с 29 ранени;
- блъскане на пешеходец е причина за 47 ПТП, при които е загинал 1 и са ранени 50 души;
- преобръщане на МПС е причина за 25 от ПТП, с 27 ранени граждани.
Продължават дейността си сформираните мобилни екипи от полицейски служители от ОД на МВР-Кърджали за осъществяване прием на граждани в малки населени места в областта. През декември 2018 г. и януари 2019 г. са проведени срещи с кметовете и жители на 27 села в община Кърджали. Присъствалите посочват проблеми със свободно пашуващи животни и скитащи кучета, създаващи опасност за живота и здравето на населението. Споделят, че по пътя Джебел–Слънчоглед–Маказа са премахнати знаци, ограничаващи движение на МПС над 10 тона, което създава предпоставки за разрушаване на пътната настилка. Във визирания пътен участък често била превишавана скоростта на движение, поради което хората се интересуват от възможността да бъдат поставени ограничители на скоростта в населените места. На РУ-Джебел е възложено да осъществява засилен контрол в посочените от гражданите участъци за спазване на ограниченията на скоростта. За останалите искания на населението са изпратени сигнални писма до компетентните институции.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини