18 °C

Спад на криминалната престъпност през януари отчита старши комисар Венцислав Момчилов

Същата тенденция е отчетена в ОД на МВР-Кърджали и през месец декември 2018 г.

Спад на криминалната престъпност на територията на ОД на МВР-Кърджали е регистриран през периода от 1 януари до 30 януари 2019 г., съобщи на редовен брифинг пред журналисти директорът старши комисар Венцислав Момчилов. Регистрираните 55 криминални деяния през януари са с 26 броя по-малко в сравнение със същия период на предходната година.
Запазва се тенденцията структуроопределящи да са общоопасните деяния, които са намалели от 48 на 27 през месец януари, тази година, с относителен дял 49 процента. Традиционно преобладават т.нар. транспортни  престъпления – 16 броя.
Деянията, свързани с наркотични вещества, са 5 при 14 към януари 2018 г. Иззети са 6 грама хероин и 8 грама марихуана, задържани са 5 лица за незаконно притежаване на наркотични вещества.
Регистрирано е 1 посегателство спрямо МПС при липса на такива през сравнявания период.
Престъпленията против собствеността са намалели почти трикратно – от 16 на 6 през настоящата година. От тях 5 са кражби. През януари 2018 г. кражбите са били 14  на брой.
През настоящия месец не са регистрирани грабежи и измами, липсват такива и през януари 2018 г.
Престъпленията против личността бележат лек ръст. Към 30.01.2019 г. са регистрирани 5 деяния, при 3 през 2018 г. Разследват се противозаконно лишаване от свобода, блудство и телесни повреди.
На 26.01.2019 г. в РУ Кърджали е образувано досъдебно производство, за извършено престъпление по чл. 142а от НК за това, че в периода от месец ноември 2018 г. до 26 януари 2019 г. в гр.Кърджали, жител на града противозаконно лишил от свобода 26-годишна жена от област Пловдив.
През м.декември 2018 г. също се отчита значителен спад на криминалната престъпност. Регистрираните през месеца 38 криминални деяния са с 27 броя по-малко в сравнение със същия период на 2017 година.
Престъпленията против собствеността бележат спад – от 20 през декември 2017 г. на 14 през 2018 година.
Кражбите са намалени повече от два пъти – 6 деяния (14 за 2017 г.). 
Престъпленията против личността също бележат спад. При регистрирани през декември 2017 г. 8 деяния, през 2018 г. тези престъпления са 2, от които едното е убийство на новородено и е разкрито. На 19 декември миналата година труп на бебето е открит в коритото на река Арда в Кърджали. Образувано е досъдебно производство.
Структуроопределящи се запазват общоопасните деяния, при които също се отчита спад -от 25 на 21. Относителният им дял е 55 процента. Преобладават престъпленията по транспорта – 14 броя (19 през декември 2017 г.), равняващи се на 67 процента от общоопасните деяния.
Деянията, свързани с наркотични вещества, са 5 – увеличени с 1 брой. Иззети са 33 грама марихуана и 3,2 грама хероин, 5 лица са задържани.
През месец декември 2018 г. са проведени голям брой специализирани полицейски операции за противодействие на рисковите фактори за ПТП, подобряване на обстановката по безопасност на движение и превантивно въздействие върху участниците във връзка с празничните дни през този период.
През последния месец на миналата година 206 служители са проверили 2470 МПС и 3182 лица на територията на областта. За констатирани нарушения са съставени 118 акта и 494 фиша по ЗДвП, 1 акт по Наредба на общината за опазване на обществения ред, 1 акт по Закона за акцизите и данъчните складове и 5 акта по Закона за българските лични документи.
През 2018 г. са регистрирани 368 пътнотранспортни произшествия, от които 159 тежки, с 3-ма загинали и 220 ранени граждани. Сравнението с 2017 г. показва ръст с 13 броя на тежките ПТП, намаление със 7 на убитите и увеличение с 38 на ранените лица. Броят на леките ПТП (само с материални щети) е снижен с 92 броя.
За поредна година най-голям е делът на ПТП вследствие управление с несъобразена скорост–44 процента от всички произшествия, с 1 загинал и  95 ранени. Като причина за ПТП следват отнемането на предимство–14 процента от ПТП с 54 ранени; неспазването на дистанция с 10 процента от произшествията с 1 загинал и 7 ранени лица; неправилното движение на заден ход с 6 процента от ПТП и 8 ранени; управление на МПС след употреба на алкохол с дял 3 процента и 8 ранени граждани.
Основните причини за ПТП с пострадали са:
- сблъскване между МПС е причина за 155 ПТП, при които е загинал 1 и са ранени 85 граждани;
- блъскане в крайпътно съоръжение, дърво, стълб, предпазна ограда, препятствие на пътя или в скат е довело до 77 ПТП с 29 ранени;
- блъскане на пешеходец е причина за 47 ПТП, при които е загинал 1 и са ранени 50 души;
- преобръщане на МПС е причина за 25 от ПТП, с 27 ранени граждани.
Продължават дейността си сформираните мобилни екипи от полицейски служители от ОД на МВР-Кърджали за осъществяване прием на граждани в малки населени места в областта. През декември 2018 г. и януари 2019 г. са проведени срещи с кметовете и жители на 27 села в община Кърджали. Присъствалите посочват проблеми със свободно пашуващи животни и скитащи кучета, създаващи опасност за живота и здравето на населението. Споделят, че по пътя Джебел–Слънчоглед–Маказа са премахнати знаци, ограничаващи движение на МПС над 10 тона, което създава предпоставки за разрушаване на пътната настилка. Във визирания пътен участък често била превишавана скоростта на движение, поради което хората се интересуват от възможността да бъдат поставени ограничители на скоростта в населените места. На РУ-Джебел е възложено да осъществява засилен контрол в посочените от гражданите участъци за спазване на ограниченията на скоростта. За останалите искания на населението са изпратени сигнални писма до компетентните институции.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
От вас зависи денят ви да е спокоен, ползотворен и приятен. Имате сили да приключите в срок със задачите си, оставяйки си време и за себе си. Добрите ви намерения ще ви отведат на интересни места и срещнат с подходящите хора. Починете си. Самотата не е добър партньор на никому.
14 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Избирате доста перспективна насока за действие. Успявате да си създадете ангажименти, които поглъщат цялото ви внимание. Работата ви е интересна и напълно ви удовлетворява. Не бързайте да отговаряте на направено ви предложение. Изчакайте известно време, ситуацията съвсем скоро много ще се промени. Готови сте да помогнете на ваш близък, но самият той като че ли не иска да излезе от затрудненото положение.
14 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят е подходящ за активни действие във всички посоки. Много от вас ще се заемат с решаването на административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Сами ще се уверите в повишаващите ви се творчески и професионални възможности, възползвайте се от момента.
14 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С ясни цели и овладени емоции ще продължите да работите, спазвайки срокове, обещания и лични интереси. В такъв дух новите ви идеи, споделени с подходящите хора, ще намерят по-бързата си реализация. Добрите взаимоотношения ви дават кураж и сила, които се отразяват благоприятно на самочувствието, плановете и настроението ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Грижата за някого ще ви натовари допълнително, но няма да съжалявате. Помощта ви ще бъде оценена, но най-важното е, че чрез подкрепата ви ще се изправи и продължи. Има друго, което ви притеснява. Не всичко е такова, каквото би ви се искало в интимните отношения и голяма тежест ще свалите от гърба си, ако част по-скоро изясните положението.
14 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
14 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
14 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Животът ви е научил да се справяте с новостите без да жалите себе си, и без особени затруднения. Ще имате на своя страна добър помощник, макар, че все още не го припознавате в тази му роля. Ще вземете решение по проблем, който не търпи отлагане. Децата ще ви зарадват с добрите си постижения.
14 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съсредоточете се върху краткосрочните си планове, като дадете предимство на професионалните си и бизнес-изяви. Днес ще можете да осъществите отлагано мероприятие и да постигнете съгласие по общ въпрос с роднини или партньори. Други ще получат интересна оферта, която ще ги занимава през следващите дни.
14 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възможността да ви оценят справедливо и според заслугите ви е реална. В тази връзка покажете добрите си страни и не се главозамайвайте, ако отзивите надминат очакванията ви, продължете с упорството си над трудните въпроси и дайте своя принос за решението им.
14 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работата ви налага да смирите егото си, ако обстоятелствата ви срещнат и с други, като вас властни и можещи хора. Ще се радвате на нещата, които обичате и ще се заредите с положителна енергия за дните напред, стига да отворите сетивата си и погледнете на живота си от към добрата му страна.
14 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Придобивате повече опит в нова за вас област. Това ви дава увереността да се заемете с въпроси, които сте избягвали досега. Бъдете сигурни, че късметът е на ваша страна. Очаква ви интересно запознанство, което може да прерасне в нещо сериозно. Инициативата е изцяло във вас. Вие избирате как да се развие всичко.
14 ное 2019
Последни новини