17 °C

Спад на криминалната престъпност през януари отчита старши комисар Венцислав Момчилов

Същата тенденция е отчетена в ОД на МВР-Кърджали и през месец декември 2018 г.

Спад на криминалната престъпност на територията на ОД на МВР-Кърджали е регистриран през периода от 1 януари до 30 януари 2019 г., съобщи на редовен брифинг пред журналисти директорът старши комисар Венцислав Момчилов. Регистрираните 55 криминални деяния през януари са с 26 броя по-малко в сравнение със същия период на предходната година.
Запазва се тенденцията структуроопределящи да са общоопасните деяния, които са намалели от 48 на 27 през месец януари, тази година, с относителен дял 49 процента. Традиционно преобладават т.нар. транспортни  престъпления – 16 броя.
Деянията, свързани с наркотични вещества, са 5 при 14 към януари 2018 г. Иззети са 6 грама хероин и 8 грама марихуана, задържани са 5 лица за незаконно притежаване на наркотични вещества.
Регистрирано е 1 посегателство спрямо МПС при липса на такива през сравнявания период.
Престъпленията против собствеността са намалели почти трикратно – от 16 на 6 през настоящата година. От тях 5 са кражби. През януари 2018 г. кражбите са били 14  на брой.
През настоящия месец не са регистрирани грабежи и измами, липсват такива и през януари 2018 г.
Престъпленията против личността бележат лек ръст. Към 30.01.2019 г. са регистрирани 5 деяния, при 3 през 2018 г. Разследват се противозаконно лишаване от свобода, блудство и телесни повреди.
На 26.01.2019 г. в РУ Кърджали е образувано досъдебно производство, за извършено престъпление по чл. 142а от НК за това, че в периода от месец ноември 2018 г. до 26 януари 2019 г. в гр.Кърджали, жител на града противозаконно лишил от свобода 26-годишна жена от област Пловдив.
През м.декември 2018 г. също се отчита значителен спад на криминалната престъпност. Регистрираните през месеца 38 криминални деяния са с 27 броя по-малко в сравнение със същия период на 2017 година.
Престъпленията против собствеността бележат спад – от 20 през декември 2017 г. на 14 през 2018 година.
Кражбите са намалени повече от два пъти – 6 деяния (14 за 2017 г.). 
Престъпленията против личността също бележат спад. При регистрирани през декември 2017 г. 8 деяния, през 2018 г. тези престъпления са 2, от които едното е убийство на новородено и е разкрито. На 19 декември миналата година труп на бебето е открит в коритото на река Арда в Кърджали. Образувано е досъдебно производство.
Структуроопределящи се запазват общоопасните деяния, при които също се отчита спад -от 25 на 21. Относителният им дял е 55 процента. Преобладават престъпленията по транспорта – 14 броя (19 през декември 2017 г.), равняващи се на 67 процента от общоопасните деяния.
Деянията, свързани с наркотични вещества, са 5 – увеличени с 1 брой. Иззети са 33 грама марихуана и 3,2 грама хероин, 5 лица са задържани.
През месец декември 2018 г. са проведени голям брой специализирани полицейски операции за противодействие на рисковите фактори за ПТП, подобряване на обстановката по безопасност на движение и превантивно въздействие върху участниците във връзка с празничните дни през този период.
През последния месец на миналата година 206 служители са проверили 2470 МПС и 3182 лица на територията на областта. За констатирани нарушения са съставени 118 акта и 494 фиша по ЗДвП, 1 акт по Наредба на общината за опазване на обществения ред, 1 акт по Закона за акцизите и данъчните складове и 5 акта по Закона за българските лични документи.
През 2018 г. са регистрирани 368 пътнотранспортни произшествия, от които 159 тежки, с 3-ма загинали и 220 ранени граждани. Сравнението с 2017 г. показва ръст с 13 броя на тежките ПТП, намаление със 7 на убитите и увеличение с 38 на ранените лица. Броят на леките ПТП (само с материални щети) е снижен с 92 броя.
За поредна година най-голям е делът на ПТП вследствие управление с несъобразена скорост–44 процента от всички произшествия, с 1 загинал и  95 ранени. Като причина за ПТП следват отнемането на предимство–14 процента от ПТП с 54 ранени; неспазването на дистанция с 10 процента от произшествията с 1 загинал и 7 ранени лица; неправилното движение на заден ход с 6 процента от ПТП и 8 ранени; управление на МПС след употреба на алкохол с дял 3 процента и 8 ранени граждани.
Основните причини за ПТП с пострадали са:
- сблъскване между МПС е причина за 155 ПТП, при които е загинал 1 и са ранени 85 граждани;
- блъскане в крайпътно съоръжение, дърво, стълб, предпазна ограда, препятствие на пътя или в скат е довело до 77 ПТП с 29 ранени;
- блъскане на пешеходец е причина за 47 ПТП, при които е загинал 1 и са ранени 50 души;
- преобръщане на МПС е причина за 25 от ПТП, с 27 ранени граждани.
Продължават дейността си сформираните мобилни екипи от полицейски служители от ОД на МВР-Кърджали за осъществяване прием на граждани в малки населени места в областта. През декември 2018 г. и януари 2019 г. са проведени срещи с кметовете и жители на 27 села в община Кърджали. Присъствалите посочват проблеми със свободно пашуващи животни и скитащи кучета, създаващи опасност за живота и здравето на населението. Споделят, че по пътя Джебел–Слънчоглед–Маказа са премахнати знаци, ограничаващи движение на МПС над 10 тона, което създава предпоставки за разрушаване на пътната настилка. Във визирания пътен участък често била превишавана скоростта на движение, поради което хората се интересуват от възможността да бъдат поставени ограничители на скоростта в населените места. На РУ-Джебел е възложено да осъществява засилен контрол в посочените от гражданите участъци за спазване на ограниченията на скоростта. За останалите искания на населението са изпратени сигнални писма до компетентните институции.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини