Зловонен плод струва 1000 долара

Обикновен човек трудно би го преглътнал, предвид цената. Дурианът е супер храна - за тези, които могат да си го позволят.

Плодовете са необходимост и ежедневие за много от нас. За щастие, са леснодостъпни и на приемливи цени. Но не за всички плодове може да се каже същото.

Дурианът е от онези екзотични творения на природата, които не се срещат по нашите географски ширини и само четем и слушаме за тях. Той е една суперхрана, богата на куп полезни вещества, но и с един огромен недостатък - непоносимия си аромат.

Дурианът се превръща в истински хит в една от държавите, в които се отглежда - Индонезия. Търси се от по-платежоспособните клиенти, защото само те могат да си го позволят. На места цената му надхвърля 1000 долара за брой, което е три пъти повече от средната местна месечна заплата.

Обявен за супер полезен деликатес, дурианът стои в стъклени контейнери в супермаркети и търговски центрове, . Така преминаващите са предпазени от ужасната миризма на плода, а самият плод - от крадци.

Доста високата цена всъщност се отнася само за специален сорт на дуриана, наречен J-Queen. Той е създаден изкуствено от двама ентусиасти, които твърдят, че тяхната версия е много по-полезна, а вкусът напомня фъстъци и масло. Самите плодове пък са идеално кръгли и златисти, пише Guardian.

Дърветата от сорта J-Queen раждат плодове само веднъж на три години. Но дали това е истинската причина този специален дуриан да струва толкова много, всеки трябва сам да прецени.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини