Руски сенатор задържан за убийства на високопоставени лица и ОПГ за газова афера

Руски сенатор е задържан по обвинение, че е причастен към убийства на високопоставени лица, предаде ДПА. Арестуван е и баща му, обвинението срещу него е за присвояване на газ на 30 млрд рубли

Сенатор Рауф Арашуков от Карачаево-Черкезката република (КЧР) е задържан в горната камара - Съветът на федерацията, по време на пленарно заседание, след като е било гласувано отнемане на имунитета му. Докато течало гласуването, сенаторът се опитал да напусне залата. Той е имал право да изкаже възражения, но не го е използвал. Арестът му е извършен с участието на главния проурор на РФ Юрий Чайка и председателят на Следствения комитет Александър Бастрикин

32-годишният Арашуков е замесен в убийствата на две високопоставени лица от КЧР през 2010 г., както и в други престъпления, съобщи руският Следствен комитет. Освен това той е обвинен в участие в престъпна група и кражба на газ  от "Газпром" . 

Бащата на сенатора - Раул Арашуков също е арестуван в офиса на "Газпром" в Санкт Петербург. От края на 1990-те години 60-годишният Раул Арашуков е заемал поста генерален директор на "Газпром межрегионгаз Ставропол", а от 2011 г. е съветник на генералния директор на "Газпром межрегионгаз". Раул Арашуков. Според следствието той е причастен към кражбата на природен газ от "Газпром" за над 30 милиарда рубли.

Именно това подразделение на "Газпром" в началото на януари бе задължено от прокуратурата на Чечения да опрости над 9 милиарда рубли дълг на населението за газ. От "Газпром" не са коментирали задържането на Арашуков баща, "Межрегионгаз" са отказали коментар.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини