Технологичната революция може да доведе до Трета световна война

Изображение 1 от 4

    На икономическия форум в Давос китайският милиардер и създател на гиганта за електронна търговия „Али-баба“ Джак Ма заяви, че технологичните революции от началото и средата на миналия век са довели до остро противоборство между развиващите се страни и са обективнапричина за двете световни войни.

    Преди две години Ма прогнозира, че автоматизацията и развитието на изкуствения интелект ще създадат вътрешен социален катаклизъм и ще доведат до геополитическо преразпределение на властта между водещите и изоставащи страни. Според Ма днешният бум във високите технологии бележи началото на третата технологична революция която може да доведе до нов глобален конфликт между великите сили в стремежа им да наложат надмощието си.

    „Днес няма експерти по бъдещето, а само експерти по миналото“, подчерта в словото си китайският предприемач.

    Ма не е единственият високотехнологичен милиардер изказващ такива опасения. Подобно на него апокалиптична картина на завладяването на света от изкуствения интелект чертае и основателят на Тесла ЕлонМъск, който дори допуска, че нашата планета вече представлява компютърна симулация.

    54-годишният Ма, чийто собствен електронен бизнес разцъфтя благодарение на глобализацията на производството, доставките и плащанията, обаче вярва в проактивните решения и то - чрез повече глобализация. Според него развиващите се страни не са достатъчно приобщени към ползите от глобалните взаимовръзки, което е неизползван резерв в процеса на глобализация. В този смисъл Ма споделя политиката на Китай, който разглежда африканския континент като следващ велик рубеж на световното икономическо развитие.

    Според Ма не е ясно обаче как това ще се отрази върху гражданите на развитите страни, които се опасяват за своите доходи и сигурност предвид концентрацията на технологичните ползи в ръцете на местните елити. Той вярва, че креативното образование е единственият начин за конкуриране с технологичната ефективност.

    „Как да изучим децата си да бъдат по-креативни и да правят нещата по-добре от машините?“, пита риторично Ма и предлага: „Машините имат чипове, но хората имат сърца. Образованието трябва да се движи в тази посока.“ 

    Ма, чието нетно състояние Форбс оценява на 35 милиарда долара, планира да се оттегли от управлението на компанията си през септември т.г. и да се върне към бившата си професия на университетски преподавател. Съгласно статистиката на ООН, броят на студентите в техническите и инженерни университети на Китай надхвърля броя на тезиот останалия свят взети заедно.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини