8 °C

Технологичната революция може да доведе до Трета световна война

Изображение 1 от 4

  На икономическия форум в Давос китайският милиардер и създател на гиганта за електронна търговия „Али-баба“ Джак Ма заяви, че технологичните революции от началото и средата на миналия век са довели до остро противоборство между развиващите се страни и са обективнапричина за двете световни войни.

  Преди две години Ма прогнозира, че автоматизацията и развитието на изкуствения интелект ще създадат вътрешен социален катаклизъм и ще доведат до геополитическо преразпределение на властта между водещите и изоставащи страни. Според Ма днешният бум във високите технологии бележи началото на третата технологична революция която може да доведе до нов глобален конфликт между великите сили в стремежа им да наложат надмощието си.

  „Днес няма експерти по бъдещето, а само експерти по миналото“, подчерта в словото си китайският предприемач.

  Ма не е единственият високотехнологичен милиардер изказващ такива опасения. Подобно на него апокалиптична картина на завладяването на света от изкуствения интелект чертае и основателят на Тесла ЕлонМъск, който дори допуска, че нашата планета вече представлява компютърна симулация.

  54-годишният Ма, чийто собствен електронен бизнес разцъфтя благодарение на глобализацията на производството, доставките и плащанията, обаче вярва в проактивните решения и то - чрез повече глобализация. Според него развиващите се страни не са достатъчно приобщени към ползите от глобалните взаимовръзки, което е неизползван резерв в процеса на глобализация. В този смисъл Ма споделя политиката на Китай, който разглежда африканския континент като следващ велик рубеж на световното икономическо развитие.

  Според Ма не е ясно обаче как това ще се отрази върху гражданите на развитите страни, които се опасяват за своите доходи и сигурност предвид концентрацията на технологичните ползи в ръцете на местните елити. Той вярва, че креативното образование е единственият начин за конкуриране с технологичната ефективност.

  „Как да изучим децата си да бъдат по-креативни и да правят нещата по-добре от машините?“, пита риторично Ма и предлага: „Машините имат чипове, но хората имат сърца. Образованието трябва да се движи в тази посока.“ 

  Ма, чието нетно състояние Форбс оценява на 35 милиарда долара, планира да се оттегли от управлението на компанията си през септември т.г. и да се върне към бившата си професия на университетски преподавател. Съгласно статистиката на ООН, броят на студентите в техническите и инженерни университети на Китай надхвърля броя на тезиот останалия свят взети заедно.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
  23 яну 2020
  Последни новини