18 °C

Технологичната революция може да доведе до Трета световна война

Изображение 1 от 4

  На икономическия форум в Давос китайският милиардер и създател на гиганта за електронна търговия „Али-баба“ Джак Ма заяви, че технологичните революции от началото и средата на миналия век са довели до остро противоборство между развиващите се страни и са обективнапричина за двете световни войни.

  Преди две години Ма прогнозира, че автоматизацията и развитието на изкуствения интелект ще създадат вътрешен социален катаклизъм и ще доведат до геополитическо преразпределение на властта между водещите и изоставащи страни. Според Ма днешният бум във високите технологии бележи началото на третата технологична революция която може да доведе до нов глобален конфликт между великите сили в стремежа им да наложат надмощието си.

  „Днес няма експерти по бъдещето, а само експерти по миналото“, подчерта в словото си китайският предприемач.

  Ма не е единственият високотехнологичен милиардер изказващ такива опасения. Подобно на него апокалиптична картина на завладяването на света от изкуствения интелект чертае и основателят на Тесла ЕлонМъск, който дори допуска, че нашата планета вече представлява компютърна симулация.

  54-годишният Ма, чийто собствен електронен бизнес разцъфтя благодарение на глобализацията на производството, доставките и плащанията, обаче вярва в проактивните решения и то - чрез повече глобализация. Според него развиващите се страни не са достатъчно приобщени към ползите от глобалните взаимовръзки, което е неизползван резерв в процеса на глобализация. В този смисъл Ма споделя политиката на Китай, който разглежда африканския континент като следващ велик рубеж на световното икономическо развитие.

  Според Ма не е ясно обаче как това ще се отрази върху гражданите на развитите страни, които се опасяват за своите доходи и сигурност предвид концентрацията на технологичните ползи в ръцете на местните елити. Той вярва, че креативното образование е единственият начин за конкуриране с технологичната ефективност.

  „Как да изучим децата си да бъдат по-креативни и да правят нещата по-добре от машините?“, пита риторично Ма и предлага: „Машините имат чипове, но хората имат сърца. Образованието трябва да се движи в тази посока.“ 

  Ма, чието нетно състояние Форбс оценява на 35 милиарда долара, планира да се оттегли от управлението на компанията си през септември т.г. и да се върне към бившата си професия на университетски преподавател. Съгласно статистиката на ООН, броят на студентите в техническите и инженерни университети на Китай надхвърля броя на тезиот останалия свят взети заедно.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  13 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  13 ное 2019
  Последни новини