20 °C

Технологичната революция може да доведе до Трета световна война

Изображение 1 от 4

  На икономическия форум в Давос китайският милиардер и създател на гиганта за електронна търговия „Али-баба“ Джак Ма заяви, че технологичните революции от началото и средата на миналия век са довели до остро противоборство между развиващите се страни и са обективнапричина за двете световни войни.

  Преди две години Ма прогнозира, че автоматизацията и развитието на изкуствения интелект ще създадат вътрешен социален катаклизъм и ще доведат до геополитическо преразпределение на властта между водещите и изоставащи страни. Според Ма днешният бум във високите технологии бележи началото на третата технологична революция която може да доведе до нов глобален конфликт между великите сили в стремежа им да наложат надмощието си.

  „Днес няма експерти по бъдещето, а само експерти по миналото“, подчерта в словото си китайският предприемач.

  Ма не е единственият високотехнологичен милиардер изказващ такива опасения. Подобно на него апокалиптична картина на завладяването на света от изкуствения интелект чертае и основателят на Тесла ЕлонМъск, който дори допуска, че нашата планета вече представлява компютърна симулация.

  54-годишният Ма, чийто собствен електронен бизнес разцъфтя благодарение на глобализацията на производството, доставките и плащанията, обаче вярва в проактивните решения и то - чрез повече глобализация. Според него развиващите се страни не са достатъчно приобщени към ползите от глобалните взаимовръзки, което е неизползван резерв в процеса на глобализация. В този смисъл Ма споделя политиката на Китай, който разглежда африканския континент като следващ велик рубеж на световното икономическо развитие.

  Според Ма не е ясно обаче как това ще се отрази върху гражданите на развитите страни, които се опасяват за своите доходи и сигурност предвид концентрацията на технологичните ползи в ръцете на местните елити. Той вярва, че креативното образование е единственият начин за конкуриране с технологичната ефективност.

  „Как да изучим децата си да бъдат по-креативни и да правят нещата по-добре от машините?“, пита риторично Ма и предлага: „Машините имат чипове, но хората имат сърца. Образованието трябва да се движи в тази посока.“ 

  Ма, чието нетно състояние Форбс оценява на 35 милиарда долара, планира да се оттегли от управлението на компанията си през септември т.г. и да се върне към бившата си професия на университетски преподавател. Съгласно статистиката на ООН, броят на студентите в техническите и инженерни университети на Китай надхвърля броя на тезиот останалия свят взети заедно.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  20.09.2019
  Последни новини