Започва топенето на снеговете, язовирите в Кърджалийско „под лупа“

Над 400 язовира в страната имат нужда от незабавен ремонт, а над 800 – от текущ. Това заяви в ефира на bTV председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Кирил Войнов.

Tой увери, че няма критични точки в Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол, където имаше обилни валежи от дъжд и сняг. „Започва обаче топене на снеговете и се повишава нивото на скатните води, а така започват да се вдигат нивата на язовирите. Към момента всичко е под контрол, защото в язовирите се поддържа свободен обем за такива случаи, за да могат да поемат допълнително количество вода“, обясни Войнов.

Той подчерта, че за януари такава обстановка не е очаквана, защото е по-характерна за месец март, когато започва обилното топене на снеговете и добави, че от НИМХ непрекъснато идва информация за прогнозата. 

В Златоград язовирът прелива, но има преливници и няма нищо страшно за населението. Метър под преливния ръб е язовир Пловдивци, там има замръзване на водното ниво, което създава допълнителна опасност, но хората и там не са застрашени“, категоричен е Кирил Войнов.

Припомняме, че в края на 2018 г. държавата отпусна допълнителни 500 млн. лв. за спешен ремонт на изкуствените водоеми. С ремонтите трябва да се заеме „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, но от думите на Войнов не стана ясно дали вече са започнали процедурите по създаването на проектите за ремонт за всички критични водоеми.

Той обяви само, че вече са подадени документи за 18 язовира, включително за Бели Искър и Огоста, където проблемите са сериозни, но не уточни какви суми ще бъдат отпуснати конкретно за всеки и дали ще има нужда от още средства.

Още през лятото на миналата година пък стана ясно, че опасните язовири са над 400, а държавата не знае кои са собствениците на повечето от тях. Само в община Кърджали има 200 водоема, за които няма никаква информация.  

www.investor.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини