Делът на висшистите у нас е под средния за ЕС, ето кои специалности избират българите

Делът на българите с висше образование между 30 и 34 г. е по-нисък от средният за Европейският съюз, където той е 39.9%. В България е 32.8%, показват данни на Евростат за 2017 г., публикувани на Европейския ден на образованието - 24 януари.

В пет страни членки най-малко половината население в същата възрастова група има висше образование, а след първата - Литва (58%), са Кипър (56%) и Ирландия (55%). На противоположния край са Румъния (26%), Италия (27%) и Хърватия (29%). България е пета отзад напред.

Най-големият дял на висшисти у нас е във възрастовата група 25-24 г. (през 2017 г.) - 33.4%.

Като цяло в ЕС преобладават жените висшистки. 45% от представителките на 30- до 34-годишните с висше образование, докато при мъжете процентът е 35%. Той се е увеличил през последните 10 г., но с по-бавни темпове, отколкото при жените, в резултат на което пропастта между половете се е увеличила.

Образователните модели са се променили значително - младите хора достигат по-високи нива на образование от по-възрастните. Например при 55- до 74-годишните висшистите в ЕС са средно 21%.

Какво учат студентите в ЕС?

Последните данни по този въпрос са от 2016 г. и показват, че приблизително 4.7 милиона студенти са се дипломирали същата година. Повече от 1/3 от тях (34%) са учили социални науки, журналистика, икономика, администрация и управление или право.

Втората по големина група е тази на инженерите, строителите и специалистите в областта на производството - 15%.

Медицина и науки, свързани със здравето са изучавали други 14 на сто, а изкуства - 11%.

Природни науки, статистика и информатика и комуникационни технологии също заемат 11%.

Педагогика са следвали 9%.

Какво следват българите?

Близо половината (49%) от завършилите висше училище или университет у нас през 2016 г. (60 383 души) са се дипломирали в областта на социалните науки, журналистиката, информатиката, икономиката, администрацията и управлението или правото, показват данните на Евростат. Те са общо 29 587. От тях бизнес администрация и право са завършили над 20 хил. души.

Над 8 хил. са учили инженерни науки, строителство и специалности, свързани с производството.

5 331 са се дипломирали в педагогическа специалност, 4 396 - в медицинска. 2 076 - в специалност от природните науки, математика или статистика, 1 733 - в информатика и комуникационни технологии.

На фона на останалите в ЕС у нас делът на завършилите медицинска специалност е нисък. Попадаме в групата на държавите, където той е под 8%. Там са още Люксембург, Германия, Австрия и Кипър. Първенците тук са Белгия (27%), Швеция (22%) и Финландия и Дания (по 20%)

В същата група - на държавите с дял под 8% - сме и по отношение на специалностите по изкуства и науки за човека, заедно с Латвия, Словакия, Австрия, Полша и Швеция. Тук №1 е Италия с 16%.


Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
15.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
15.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
15.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
15.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
15.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
15.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
15.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
15.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
15.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
15.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
15.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
15.09.2019
Последни новини