3 °C

Поредица от кръгли маси за културно-историческия туризъм стартира от Кърджали

Изображение 1 от 5

  Поредица от кръгли маси, посветени на културно-историческия туризъм стартира от Кърджали. Организатори са в.”Стандарт” и Асоциацията по туризъм Перперикон със седалище в Кърджали. Кръглата маса в столицата на Източните Родопи е част от Националната кампания на в.”Стандарт” –„Чудесата на България”. Във форума взеха участие зам.-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Никола Чанев, зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова , зам.-кметът на община Ардино Неджми Ходжов,  председателя на Националния бранд по туризъм Румен Драганов, експерти от министерствата на туризма и земеделието, представители на културни институции и предприемачи от областта.

   Кампанията „Чудесата на България” стартира преди 9 години. Много от старините ни тънеха в забрава. Днес десетки обекти възвърнаха блясъка си, това подчерта при откриването на кръглата маса Славка Бозукова от „Стандарт”. В момента Министерството на културата отделя все повече средства за културните паметници и за разкопки. Целта ни е да заведем все повече туристи до културните атракции, подчерта Бозукова.Тя посочи,че причината да бъде избран Кърджали за провеждането на първата кръгла маса е инициативността на Асоциацията по туризъм Перперикон.Тя е предложила два бранда:”По стъпките на Орфей и Дионис” и „ Тайните на Източните Родопи”. Асоциацията настоява също Водното огледало в града да се превърне в сцена на културни събития. Туризмът заема важно място в икономиката на Кърджали, подчерта Бозукова.

  Нека променим убежденията си. Област Кърджали и нашата мила Родина България са Меката на туризма в света. Очаквам след днешната кръгла маса туристопотока в региона да се увеличи, като посещаемостта на нашите културни и исторически забележителности ще бележи ръст. Това заяви в приветствието си домакинът на форума д-р Фахри Идриз, председател на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм Перперикон. Ние кърджалийци сме гостоприемни, усмихнати, лъчезарни и сърдечни, а това са част от нещата, които движат туристите до едно или друго място на света, каза още Фахри Идриз. Той призова с общи усилия да превърнем Кърджали в зелената столица на България.

    Той получи подкрепа от Румен Драганов. Драганов защити концепция за превръщането на Кърджали в зелена столица на Балканите. Той обоснова тезата, че Кърджали и региона трябва да се превърнат в туристически бизнеспарк.

   Областният управител Никола Чанев се включи в дискусията, като също изрази желание Кърджали да бъде все по -зелен. Той обаче подчерта,че региона е богат на културно-исторически паметници и акцентът трябва да се постави върху тяхната социализация. Всяка година през Кърджали минават 3 млн.туристи и ние трябва да ги привлечем с наш туристически продукт, препоръча губернаторът.

   Зам.-кметът Веселина Тихомирова, посочи ,че напоследък има положителни тенденции. Все повече приходи влизат в сферата на услугите. Тя отбеляза,че в община Кърджали има 53 археологически паметника, от които 11 с национално значение. Настоя за актуването на още обекти, за да се кандидатства по програми за социализацията им.

  Зам.-министър Гешева обобщи, че е важно културното ведомство да участва в такива дискусии .Културно-историческото наследство е ресурс за развитие. Неотдавна имаше информационен ден в Кърджали по проблемите на финансирането. Тази година има повече средства за консервация и реставрация , подчерта зам.-министър Гешева. 2 млн.лв.са заделени за разкопки. Насърчават се учебните занятия в музеи и галерии. Очакват се още средства от Норвежката програма,която ще се отвори тези дни. Целта е привличане на средства и социализация на паметниците ни. Тя бе категорично,че е важно преди всичко взаимодействието между заинтересованите страни-местни и държавни власти , бизнес,медии и неправителствения сектор.

    Стана ясно,че културно-историческия туризъм е водещ за страната ни. Желанието на правителството е страната ни да предлага целогодишен туристически продукт. Затова от 2015 г.акцентът в задграничната ни реклама се поставя на културно-историческия туризъм.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
  23 яну 2020
  Последни новини