Поредица от кръгли маси за културно-историческия туризъм стартира от Кърджали

Изображение 1 от 5

    Поредица от кръгли маси, посветени на културно-историческия туризъм стартира от Кърджали. Организатори са в.”Стандарт” и Асоциацията по туризъм Перперикон със седалище в Кърджали. Кръглата маса в столицата на Източните Родопи е част от Националната кампания на в.”Стандарт” –„Чудесата на България”. Във форума взеха участие зам.-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Никола Чанев, зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова , зам.-кметът на община Ардино Неджми Ходжов,  председателя на Националния бранд по туризъм Румен Драганов, експерти от министерствата на туризма и земеделието, представители на културни институции и предприемачи от областта.

     Кампанията „Чудесата на България” стартира преди 9 години. Много от старините ни тънеха в забрава. Днес десетки обекти възвърнаха блясъка си, това подчерта при откриването на кръглата маса Славка Бозукова от „Стандарт”. В момента Министерството на културата отделя все повече средства за културните паметници и за разкопки. Целта ни е да заведем все повече туристи до културните атракции, подчерта Бозукова.Тя посочи,че причината да бъде избран Кърджали за провеждането на първата кръгла маса е инициативността на Асоциацията по туризъм Перперикон.Тя е предложила два бранда:”По стъпките на Орфей и Дионис” и „ Тайните на Източните Родопи”. Асоциацията настоява също Водното огледало в града да се превърне в сцена на културни събития. Туризмът заема важно място в икономиката на Кърджали, подчерта Бозукова.

    Нека променим убежденията си. Област Кърджали и нашата мила Родина България са Меката на туризма в света. Очаквам след днешната кръгла маса туристопотока в региона да се увеличи, като посещаемостта на нашите културни и исторически забележителности ще бележи ръст. Това заяви в приветствието си домакинът на форума д-р Фахри Идриз, председател на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм Перперикон. Ние кърджалийци сме гостоприемни, усмихнати, лъчезарни и сърдечни, а това са част от нещата, които движат туристите до едно или друго място на света, каза още Фахри Идриз. Той призова с общи усилия да превърнем Кърджали в зелената столица на България.

      Той получи подкрепа от Румен Драганов. Драганов защити концепция за превръщането на Кърджали в зелена столица на Балканите. Той обоснова тезата, че Кърджали и региона трябва да се превърнат в туристически бизнеспарк.

     Областният управител Никола Чанев се включи в дискусията, като също изрази желание Кърджали да бъде все по -зелен. Той обаче подчерта,че региона е богат на културно-исторически паметници и акцентът трябва да се постави върху тяхната социализация. Всяка година през Кърджали минават 3 млн.туристи и ние трябва да ги привлечем с наш туристически продукт, препоръча губернаторът.

     Зам.-кметът Веселина Тихомирова, посочи ,че напоследък има положителни тенденции. Все повече приходи влизат в сферата на услугите. Тя отбеляза,че в община Кърджали има 53 археологически паметника, от които 11 с национално значение. Настоя за актуването на още обекти, за да се кандидатства по програми за социализацията им.

    Зам.-министър Гешева обобщи, че е важно културното ведомство да участва в такива дискусии .Културно-историческото наследство е ресурс за развитие. Неотдавна имаше информационен ден в Кърджали по проблемите на финансирането. Тази година има повече средства за консервация и реставрация , подчерта зам.-министър Гешева. 2 млн.лв.са заделени за разкопки. Насърчават се учебните занятия в музеи и галерии. Очакват се още средства от Норвежката програма,която ще се отвори тези дни. Целта е привличане на средства и социализация на паметниците ни. Тя бе категорично,че е важно преди всичко взаимодействието между заинтересованите страни-местни и държавни власти , бизнес,медии и неправителствения сектор.

      Стана ясно,че културно-историческия туризъм е водещ за страната ни. Желанието на правителството е страната ни да предлага целогодишен туристически продукт. Затова от 2015 г.акцентът в задграничната ни реклама се поставя на културно-историческия туризъм.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини