17 °C

Поредица от кръгли маси за културно-историческия туризъм стартира от Кърджали

Изображение 1 от 5

  Поредица от кръгли маси, посветени на културно-историческия туризъм стартира от Кърджали. Организатори са в.”Стандарт” и Асоциацията по туризъм Перперикон със седалище в Кърджали. Кръглата маса в столицата на Източните Родопи е част от Националната кампания на в.”Стандарт” –„Чудесата на България”. Във форума взеха участие зам.-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Никола Чанев, зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова , зам.-кметът на община Ардино Неджми Ходжов,  председателя на Националния бранд по туризъм Румен Драганов, експерти от министерствата на туризма и земеделието, представители на културни институции и предприемачи от областта.

   Кампанията „Чудесата на България” стартира преди 9 години. Много от старините ни тънеха в забрава. Днес десетки обекти възвърнаха блясъка си, това подчерта при откриването на кръглата маса Славка Бозукова от „Стандарт”. В момента Министерството на културата отделя все повече средства за културните паметници и за разкопки. Целта ни е да заведем все повече туристи до културните атракции, подчерта Бозукова.Тя посочи,че причината да бъде избран Кърджали за провеждането на първата кръгла маса е инициативността на Асоциацията по туризъм Перперикон.Тя е предложила два бранда:”По стъпките на Орфей и Дионис” и „ Тайните на Източните Родопи”. Асоциацията настоява също Водното огледало в града да се превърне в сцена на културни събития. Туризмът заема важно място в икономиката на Кърджали, подчерта Бозукова.

  Нека променим убежденията си. Област Кърджали и нашата мила Родина България са Меката на туризма в света. Очаквам след днешната кръгла маса туристопотока в региона да се увеличи, като посещаемостта на нашите културни и исторически забележителности ще бележи ръст. Това заяви в приветствието си домакинът на форума д-р Фахри Идриз, председател на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм Перперикон. Ние кърджалийци сме гостоприемни, усмихнати, лъчезарни и сърдечни, а това са част от нещата, които движат туристите до едно или друго място на света, каза още Фахри Идриз. Той призова с общи усилия да превърнем Кърджали в зелената столица на България.

    Той получи подкрепа от Румен Драганов. Драганов защити концепция за превръщането на Кърджали в зелена столица на Балканите. Той обоснова тезата, че Кърджали и региона трябва да се превърнат в туристически бизнеспарк.

   Областният управител Никола Чанев се включи в дискусията, като също изрази желание Кърджали да бъде все по -зелен. Той обаче подчерта,че региона е богат на културно-исторически паметници и акцентът трябва да се постави върху тяхната социализация. Всяка година през Кърджали минават 3 млн.туристи и ние трябва да ги привлечем с наш туристически продукт, препоръча губернаторът.

   Зам.-кметът Веселина Тихомирова, посочи ,че напоследък има положителни тенденции. Все повече приходи влизат в сферата на услугите. Тя отбеляза,че в община Кърджали има 53 археологически паметника, от които 11 с национално значение. Настоя за актуването на още обекти, за да се кандидатства по програми за социализацията им.

  Зам.-министър Гешева обобщи, че е важно културното ведомство да участва в такива дискусии .Културно-историческото наследство е ресурс за развитие. Неотдавна имаше информационен ден в Кърджали по проблемите на финансирането. Тази година има повече средства за консервация и реставрация , подчерта зам.-министър Гешева. 2 млн.лв.са заделени за разкопки. Насърчават се учебните занятия в музеи и галерии. Очакват се още средства от Норвежката програма,която ще се отвори тези дни. Целта е привличане на средства и социализация на паметниците ни. Тя бе категорично,че е важно преди всичко взаимодействието между заинтересованите страни-местни и държавни власти , бизнес,медии и неправителствения сектор.

    Стана ясно,че културно-историческия туризъм е водещ за страната ни. Желанието на правителството е страната ни да предлага целогодишен туристически продукт. Затова от 2015 г.акцентът в задграничната ни реклама се поставя на културно-историческия туризъм.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 15.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
  15 ное 2019
  Последни новини