17 °C

Поредица от кръгли маси за културно-историческия туризъм стартира от Кърджали

Изображение 1 от 5

  Поредица от кръгли маси, посветени на културно-историческия туризъм стартира от Кърджали. Организатори са в.”Стандарт” и Асоциацията по туризъм Перперикон със седалище в Кърджали. Кръглата маса в столицата на Източните Родопи е част от Националната кампания на в.”Стандарт” –„Чудесата на България”. Във форума взеха участие зам.-министърът на културата Амелия Гешева, областният управител Никола Чанев, зам.-кметът на община Кърджали Веселина Тихомирова , зам.-кметът на община Ардино Неджми Ходжов,  председателя на Националния бранд по туризъм Румен Драганов, експерти от министерствата на туризма и земеделието, представители на културни институции и предприемачи от областта.

   Кампанията „Чудесата на България” стартира преди 9 години. Много от старините ни тънеха в забрава. Днес десетки обекти възвърнаха блясъка си, това подчерта при откриването на кръглата маса Славка Бозукова от „Стандарт”. В момента Министерството на културата отделя все повече средства за културните паметници и за разкопки. Целта ни е да заведем все повече туристи до културните атракции, подчерта Бозукова.Тя посочи,че причината да бъде избран Кърджали за провеждането на първата кръгла маса е инициативността на Асоциацията по туризъм Перперикон.Тя е предложила два бранда:”По стъпките на Орфей и Дионис” и „ Тайните на Източните Родопи”. Асоциацията настоява също Водното огледало в града да се превърне в сцена на културни събития. Туризмът заема важно място в икономиката на Кърджали, подчерта Бозукова.

  Нека променим убежденията си. Област Кърджали и нашата мила Родина България са Меката на туризма в света. Очаквам след днешната кръгла маса туристопотока в региона да се увеличи, като посещаемостта на нашите културни и исторически забележителности ще бележи ръст. Това заяви в приветствието си домакинът на форума д-р Фахри Идриз, председател на Управителния съвет на Асоциацията по туризъм Перперикон. Ние кърджалийци сме гостоприемни, усмихнати, лъчезарни и сърдечни, а това са част от нещата, които движат туристите до едно или друго място на света, каза още Фахри Идриз. Той призова с общи усилия да превърнем Кърджали в зелената столица на България.

    Той получи подкрепа от Румен Драганов. Драганов защити концепция за превръщането на Кърджали в зелена столица на Балканите. Той обоснова тезата, че Кърджали и региона трябва да се превърнат в туристически бизнеспарк.

   Областният управител Никола Чанев се включи в дискусията, като също изрази желание Кърджали да бъде все по -зелен. Той обаче подчерта,че региона е богат на културно-исторически паметници и акцентът трябва да се постави върху тяхната социализация. Всяка година през Кърджали минават 3 млн.туристи и ние трябва да ги привлечем с наш туристически продукт, препоръча губернаторът.

   Зам.-кметът Веселина Тихомирова, посочи ,че напоследък има положителни тенденции. Все повече приходи влизат в сферата на услугите. Тя отбеляза,че в община Кърджали има 53 археологически паметника, от които 11 с национално значение. Настоя за актуването на още обекти, за да се кандидатства по програми за социализацията им.

  Зам.-министър Гешева обобщи, че е важно културното ведомство да участва в такива дискусии .Културно-историческото наследство е ресурс за развитие. Неотдавна имаше информационен ден в Кърджали по проблемите на финансирането. Тази година има повече средства за консервация и реставрация , подчерта зам.-министър Гешева. 2 млн.лв.са заделени за разкопки. Насърчават се учебните занятия в музеи и галерии. Очакват се още средства от Норвежката програма,която ще се отвори тези дни. Целта е привличане на средства и социализация на паметниците ни. Тя бе категорично,че е важно преди всичко взаимодействието между заинтересованите страни-местни и държавни власти , бизнес,медии и неправителствения сектор.

    Стана ясно,че културно-историческия туризъм е водещ за страната ни. Желанието на правителството е страната ни да предлага целогодишен туристически продукт. Затова от 2015 г.акцентът в задграничната ни реклама се поставя на културно-историческия туризъм.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  20.09.2019
  Последни новини