29 °C

Местните инициативни групи в Кърджалийско са пример за усвояване на евросредства, действията им са прозрачни

Изображение 1 от 3

  Местните инициативни групи в Кърджалийско са пример за усвояването на средства по оперативните програми на Европейския съюз и са образец за прозрачност.Те дават чудесна възможност на местните жители да се научат как да разработват проекти,както и да ги подтикват към активност да кандидатстват по програмите на новия програмен период.Те са пример за партньорство между общини и граждани.Това заяви пред журналисти управителя на Областния информационен център в Кърджали Дора Христова.Тя сподели,че територията на областта и седемте общини са партньори в 5 местни инициативни групи.Дори община Кърджали,чрез 54 села си партнира със община Стамболово в една МИГ.Най голям е интересът към проекти свързани с туризма.По такъв проект МИГ на Ардино и Джебел усвояват 250 000 лева.В новия програмен период местните инициативни групи ще могат да получават за своите стратегии до 2 млн.лева.Общо за целия програмен период сумата е  4 млн.лв.

  Дора Христова подчерта,че настоящите оперативни програми са отворени към МИГ.Те могат да разработват и малки инфраструктурни проекти.

    Малки проекти за благоустрояване могат да защитават и селски училища и детски градини,включително и кметствата.Финансирането е по ПУДОС.

    Дора Христова и Надя Цветкова, началник на отдел „Проекти” в общинска администрация представиха предстоящите процедури по оперативните програми  за 2019 г.Те посочиха,че по ОП „Развитие на човешките ресурси” акцентът се поставя върху социалните проекти. Ще се финансират проекти за Домове за деца ,лишени от родителски грижи и Домове за медикосоциални грижи.

   По оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност” с голям интерес се очаква процедурата за стартиране и внедряване на иновации в начинаещи предприятия,като те ще бъдат подпомогнати до 80 %.

   По оперативна програма”Програма за развитие на селските райони” ще се насърчи възстановяването на инфраструктурата за напояване.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
  06 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
  06 авг 2020
  Последни новини