11 °C

10 658 475 лева са влезли в общинската хазна през 2018 г. от местни данъци и такси

10 658 475 лева са влезли в общинската хазна през 2018 година от местни данъци и такси при заложен план от 12 201 000 лева, което е 87, 36 на сто, съобщи заместник-кметът Тунджай Шюкрю. Постъпленията от Патентен данък са 153 722 лв. или 99,17 %. При такситата е отчетено преизпълнение от 104% , при заложени 126 000 лв. са събрани 131 000 лв. При данък „Недвижими имоти” постъпилите в хазната средства са 1 577 839 лв.при план 2 400 000 лв. или 65,74%. При данък МПС през 2018 са заложени също 2 400 000 лв., а събраната сума е 1 917 000 лв., което е 79,88% . 85,81% е събираемостта при такса „Битови отпадъци”, при план от 5 380 000 лв., постъпленията са 4 616 404 лв. Най висока събираемост е отчетена при данък „Придобиване на  имущество”-127,47 %. като постъпленията са 2 167 036 лв. при заложени 1 700 000 лв. „Това е прекият показател за сделките при търговията с движимо и недвижимо имущество. В случая той показва, че в нашата община този вид дейност е била много активна през 2018 година”, посочи г-н Шюкрю. От туристически данък в общинската хазна са влезли 24 510 лв. или 61,28%.при заложени 40 000 лв. „Тук разчитаме единствено на съвестта на търговците в туристическия бранш, защото нямаме единна система за контролиране на местата за настаняване. Правили сме проучване и имаме намерение да въведем софтуерен продукт за възможност при контрол и отчитане в този отрасъл, но той е доста скъп и навярно ще се наложи да го отложим малко във времето. Но въвеждането му гарантира около 30-40% ръст на тези приходи”, коментира зам.- кметът Тунджай  Шюкрю.
Община Кърджали продължава да събира и стари задължения както от физически, така и от юридически лица. Старите задължения към този момент са в размер на 8 361 473 лв., като за данък „Недвижимите имоти” сумата е 767 968 лв., данък  МПС - 1 309 012 лв. и такса „Битови отпадъци”- 6 284 493 лв. Физическите лица със задължения над 5 000 лв. са 29. Юридическите лица, които имат задължения над 5 000 лв., са 122. Между тях има и фирми, които вече не са в състоятелност и те са с най-големи задължения, сред тях има и такива със задължения над 1 милион лева. „На всички тези физически и юридически лица са съставени актове за нарушение по съответните законови норми и чакаме да се издължат. Процедурата е продължителна, защото повечето длъжници не могат да се откриват на данъчния им адрес. Крайната инстанция при такива случаи е частният съдебен изпълнител”, уточни зам. кметът Тунджай Шюкрю и благодари на всички съвестни и редовни данъкоплатци на община Кърджали.
Община Кърджали не увеличава данъците и тази година. Но има промени при определяне на данъка върху превозните средства за леки автомобили и товарни автомобили с технически допустима маса не повече от 3,5 тона.  На 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък.    Приета е нова законова концепция за определяне на данъка върху горепосочените превозни средства. Данъкът се определя по формула, която включва два компонента: имуществен и екологичен. Имущественият компонент отчита мощността и годината на автомобила, а екологичният компонент отчита екологичната категория на автомобила, респективно замърсяването, което причинява съответното превозно средство. Всички тези подробности ще бъдат обсъждани и разяснявани на предстоящите заседания на Постоянните комисии към Общинския съвет на община Кърджали, както и на публичното обсъждане на Бюджета на община Кърджали за 2019 г., което ще се проведе на 18.01.2019 г. от 17:00 часа в сградата на Бизнесинкубатора.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
26 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
26 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
26 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
26 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
26 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
26 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
26 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
26 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
26 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
26 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
26 яну 2020
Последни новини