15 °C

10 658 475 лева са влезли в общинската хазна през 2018 г. от местни данъци и такси

10 658 475 лева са влезли в общинската хазна през 2018 година от местни данъци и такси при заложен план от 12 201 000 лева, което е 87, 36 на сто, съобщи заместник-кметът Тунджай Шюкрю. Постъпленията от Патентен данък са 153 722 лв. или 99,17 %. При такситата е отчетено преизпълнение от 104% , при заложени 126 000 лв. са събрани 131 000 лв. При данък „Недвижими имоти” постъпилите в хазната средства са 1 577 839 лв.при план 2 400 000 лв. или 65,74%. При данък МПС през 2018 са заложени също 2 400 000 лв., а събраната сума е 1 917 000 лв., което е 79,88% . 85,81% е събираемостта при такса „Битови отпадъци”, при план от 5 380 000 лв., постъпленията са 4 616 404 лв. Най висока събираемост е отчетена при данък „Придобиване на  имущество”-127,47 %. като постъпленията са 2 167 036 лв. при заложени 1 700 000 лв. „Това е прекият показател за сделките при търговията с движимо и недвижимо имущество. В случая той показва, че в нашата община този вид дейност е била много активна през 2018 година”, посочи г-н Шюкрю. От туристически данък в общинската хазна са влезли 24 510 лв. или 61,28%.при заложени 40 000 лв. „Тук разчитаме единствено на съвестта на търговците в туристическия бранш, защото нямаме единна система за контролиране на местата за настаняване. Правили сме проучване и имаме намерение да въведем софтуерен продукт за възможност при контрол и отчитане в този отрасъл, но той е доста скъп и навярно ще се наложи да го отложим малко във времето. Но въвеждането му гарантира около 30-40% ръст на тези приходи”, коментира зам.- кметът Тунджай  Шюкрю.
Община Кърджали продължава да събира и стари задължения както от физически, така и от юридически лица. Старите задължения към този момент са в размер на 8 361 473 лв., като за данък „Недвижимите имоти” сумата е 767 968 лв., данък  МПС - 1 309 012 лв. и такса „Битови отпадъци”- 6 284 493 лв. Физическите лица със задължения над 5 000 лв. са 29. Юридическите лица, които имат задължения над 5 000 лв., са 122. Между тях има и фирми, които вече не са в състоятелност и те са с най-големи задължения, сред тях има и такива със задължения над 1 милион лева. „На всички тези физически и юридически лица са съставени актове за нарушение по съответните законови норми и чакаме да се издължат. Процедурата е продължителна, защото повечето длъжници не могат да се откриват на данъчния им адрес. Крайната инстанция при такива случаи е частният съдебен изпълнител”, уточни зам. кметът Тунджай Шюкрю и благодари на всички съвестни и редовни данъкоплатци на община Кърджали.
Община Кърджали не увеличава данъците и тази година. Но има промени при определяне на данъка върху превозните средства за леки автомобили и товарни автомобили с технически допустима маса не повече от 3,5 тона.  На 7 ноември 2018 г. парламентът прие окончателните промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се направиха изменения и в редица други данъчни закони. Парламентът прие собствениците на стари автомобили да плащат по-висок данък.    Приета е нова законова концепция за определяне на данъка върху горепосочените превозни средства. Данъкът се определя по формула, която включва два компонента: имуществен и екологичен. Имущественият компонент отчита мощността и годината на автомобила, а екологичният компонент отчита екологичната категория на автомобила, респективно замърсяването, което причинява съответното превозно средство. Всички тези подробности ще бъдат обсъждани и разяснявани на предстоящите заседания на Постоянните комисии към Общинския съвет на община Кърджали, както и на публичното обсъждане на Бюджета на община Кърджали за 2019 г., което ще се проведе на 18.01.2019 г. от 17:00 часа в сградата на Бизнесинкубатора.

Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще ви предложи благоприятните възможности, които ще ви доближат до целите, които сте си поставили. Е, ще има и такива, които ще се носят по течението, необезпокоявани от нищо и без амбиции за бъдещето си. Ако сте сред тях помислете за близките си, със сигурност ще откриете поне една причина, заради която да стенете по-активни.
11 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Големи успехи днес очакват онези от вас, които се занимават с търговска или рекламна дейност. Постепенно излизате от застоя и реализирате успехи, многократно надвишаващи очакванията ви. Сега е момента да предприемете решителни действия и да следвате докрай намеренията си. Подкрепа в това отношение са вашите близки, които неотлъчно ви подкрепят.
11 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес успявате да преодолеете трудност в делови план, което ще ви отвори много нови възможности. Не се отказвате лесно от намеренията си и се опитвате да ги осъществите по всякакъв начин. Откривате ценен партньор в лицето на човек, с когото ви предстои да работите заедно. Пред вас се открива възможност, която наистина не е за изпускане, затова не губете време.
11 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви на работното място ще бъде силно изразена и това ще се отрази добре на финансите ви. Умението ви аргументирано да убеждавате ще ви помогне да спечелите за своя кауза хора, чиито финансови възможности са известни. Гаранциите, които ще ви дадат ще ви помогнат да се впуснете смело в свой проект.
11 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С добрите си идеи и бързото им изпълнение ще впечатлявате и превъзхождате конкурентите си. Насочете творческият си порив в желаната посока и ще постигнете целите си. Настъпи и вашето време. Мислете позитивно и в никакъв случай не допускайте да ви обземат съмненията от последните дни.
11 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще останете доволни от контактите, които установявате днес. Те ще ви отведат в друга среда, където пътя до успеха е на една ръка. Всяко нещо, с което се захванете през този ден ще ви донесе удовлетворение. Възможни са измами и загуби на лични вещи. Привлечени сте от очарователна личност.
11 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Приемете нещата такива каквито са. Съсредоточете се върху това, което е по силите ви да промените. Притежавате вярна преценка и спокойно можете да й се осланяте. Денят ви предлага добри възможности за напредък в професионален аспект. Инвестиции в недвижими имоти ще се възвърнат многократно.
11 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Идващите дни носят много предизвикателства за вас и близките ви. Имате реални шансове значително да подобрите материалното си състояние, както и да изгладите всички възможни недоразумения у дома. Възползвайте се. Духовното ви израстване е свързано с преодоляване на препятствия, някои от които вече са отминали.
11 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се даде да реализирате идеи, свързани с подобряване интериора на дома. Не позволявайте на дребните неща да попречат на работата ви, намерете решение и продължете. Развития, свързани с децата и семейството, подобряване на взаимоотношенията ви и подреждане на делата ви. Посещение от неканени гости, но няма да сте разочаровани.
11 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Кратко пътуване по работа ще се наложи на някои от представителите на знака. Внимавайте обаче ако ви се налага да работите с жени, възможни са уловки. Добри новини, относно ваш бивш проект ще повишат самочувствието ви. Не прибързвайте с решението си относно нещо, касаещо ваши близки. Нещата скоро ще се решат по по-лесен начин от само себе си.
11 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действително влагате много усилия, които често остават неоценени. Но не се чувствайте онеправдани, околните ви възприемат добре. Това, което очаквате ще дойде скоро. Не губете търпение и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви настроят за нови преживявания.
11 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
11 ное 2019

Случаен виц

Последни новини