Никола Чанев гостува на районния мюфтия Бейхан Мехмед с пожелание за благодатна 2019 г.

Областният управител Никола Чанев се отзова на поканата на районния мюфтия Бейхан Мехмед да му гостува в молитвения дом, за да си пожелаят здрава и благодатна 2019 г година. На срещата присъстваха главният секретар на Главно мюфтийство Джелал Фаик, заместник районният мюфтия на Кърджали Насуф Насуф и районният мюфтия на Хасково Басри Еминефенди. Бейхан Мехмед благодари на Чанев за оказаното внимание и даде висока оценка на отношенията между мюсюлманското изповеданиеи държавната власт в лицето на областния управител. Той бе категоричен, че промените в Закона за вероизповеданиятаса протегната ръка на правителството към общностите. Те уреждат въпроса с възнагражденията на имамите, които в Кърджалийско са 220. Според Джелал Фаик, това е заслуга на настоящото управление на страната, което води демократична и либерална политика в синхрон с европейските ценности. Като положителна стъпка той  окачестви и приравняването на статута на духовните училища към този на общинските и държавните чрез субсидиране от държавата. „Държавата не трябва да се намесва в религиозните дела, но трябва да им помага всячески,защото вярата възпитава в доброта, смирение и морални устои“, изтъкна Чанев.

На срещата бяха коментирани добрите отношения на Главното мюфтийство със Светия синод, другите религиозни общности и държавните институции, както и хармоничното съжителство на етносите в смесените райони от миналото до наши дни. Главният секретар посочи като много добър пример диалога на Чанев с вероизповеданието в Кърджалийско. “Благодаря за оценката. Убеден съм, че област Кърджали е пример за етническа и религиозна толерантност не само за България, но и за цяла Европа“, каза областният управител.

„На всички братя мюсюлмани желая много здраве и късмет, и нека Аллах бъде с вас!“, написа Чанев в книгата за гости на Районното мюфтийство.

Това съобщиха от Пресслужбата на Областна администрация-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини