20 °C

Тринадесет баби от Кърджали се събират на 13-ти ден от месеца на питие вече тринадесет години

Изображение 1 от 3

  Тринадесет баби от Кърджали се събират на 13-ти ден от месеца на питие вече тринадесет години. До сега не е имало случай датата 13-ти да бъде прескочена. Въпреки фаталното число не ги спират ни болести,  ни кончината на някоя от тях. Първоначалните сбирки били в „Кипариса”. От десет години обаче предпочитат „Старата къща”. Причината е живата музика и добра кухня. Бабите обичат да си попяват. Знаят целия репертоар и пригласят на певицата.

    До сега никой не ни е направил забележка. Напротив в центъра на вниманието сме, споделя Мария.

  Нещо повече от ресторанта смятат бабите за свой кадем. За тях те работят по изключение и в неделните зимни вечери, когато по принцип затварят за клиенти.

    Снощи 13-януари бабите се събраха за поредна сбирка. Преброяват се по традиция. Четири са починали, три са болни, една е в Испания, една с ангажимент. За сметка на това с тях е един кавалер-деветдесет и две годишният Георги Акабалиев. Посрещат го с възгласите „Дядо Коледа дойде!”

    Компанията се е заформила в младите години, когато бабите и Акабалиев работили в „Нармаг”. Ходили на екскурзии, покорявали седем планини,”не излизали от кръчмите”. След като се пенсионирали се зарекли да се събират на всяко тринадесето число, докато могат да ги носят краката.

    Освен, че обичат да си попяват жизнените кърджалийки обичат смеха и са неизчерпаем източник на вицове. Разказват се и комични истории като тази за катаджията Любопитното. При една от екскурзиите той спрял тяхна кола. Жените му направили мили очи. Когато отишъл обаче в „Нармаг” да ги потърси, воден от мерак,те го пропъдили.

    Спомнят си и за бригадите в които са участвали.В Широко поле садили фиданки. В Жензифово се изхитрили-слагали шума под черешите и така им теглили повече килограми.

    Мария е една от тарторките на компанията. Като мома карала мотор. Бил лично неин. Тя била единствената жена с мотор в региона. Возела момците. Потомството й е само от мъже. Сега чака правнучка. Отдала се е на плетене на дрешки. Това обаче не и пречи да прави домашно вино. В къщи никой не пие. Носи го в „Старата къща”, черпи компанията.

    Геновева споделя, че са започнали весело тринадесети януари още от обед. Това е първата сбирка за новата 2019 г. Канят бившия си шеф Димитър Димитров на чаша вино.

  Руска споделя: На доизживяване сме, но няма да се предаваме. Нашите катове дрехи поостаряха, но все още си позволяваме да се обличаме добре за тринадесети.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 20.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
  20.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
  20.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
  20.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
  20.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
  20.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
  20.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  20.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  20.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
  20.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
  20.09.2019
  Последни новини