7 °C

Тринадесет баби от Кърджали се събират на 13-ти ден от месеца на питие вече тринадесет години

Изображение 1 от 3

  Тринадесет баби от Кърджали се събират на 13-ти ден от месеца на питие вече тринадесет години. До сега не е имало случай датата 13-ти да бъде прескочена. Въпреки фаталното число не ги спират ни болести,  ни кончината на някоя от тях. Първоначалните сбирки били в „Кипариса”. От десет години обаче предпочитат „Старата къща”. Причината е живата музика и добра кухня. Бабите обичат да си попяват. Знаят целия репертоар и пригласят на певицата.

    До сега никой не ни е направил забележка. Напротив в центъра на вниманието сме, споделя Мария.

  Нещо повече от ресторанта смятат бабите за свой кадем. За тях те работят по изключение и в неделните зимни вечери, когато по принцип затварят за клиенти.

    Снощи 13-януари бабите се събраха за поредна сбирка. Преброяват се по традиция. Четири са починали, три са болни, една е в Испания, една с ангажимент. За сметка на това с тях е един кавалер-деветдесет и две годишният Георги Акабалиев. Посрещат го с възгласите „Дядо Коледа дойде!”

    Компанията се е заформила в младите години, когато бабите и Акабалиев работили в „Нармаг”. Ходили на екскурзии, покорявали седем планини,”не излизали от кръчмите”. След като се пенсионирали се зарекли да се събират на всяко тринадесето число, докато могат да ги носят краката.

    Освен, че обичат да си попяват жизнените кърджалийки обичат смеха и са неизчерпаем източник на вицове. Разказват се и комични истории като тази за катаджията Любопитното. При една от екскурзиите той спрял тяхна кола. Жените му направили мили очи. Когато отишъл обаче в „Нармаг” да ги потърси, воден от мерак,те го пропъдили.

    Спомнят си и за бригадите в които са участвали.В Широко поле садили фиданки. В Жензифово се изхитрили-слагали шума под черешите и така им теглили повече килограми.

    Мария е една от тарторките на компанията. Като мома карала мотор. Бил лично неин. Тя била единствената жена с мотор в региона. Возела момците. Потомството й е само от мъже. Сега чака правнучка. Отдала се е на плетене на дрешки. Това обаче не и пречи да прави домашно вино. В къщи никой не пие. Носи го в „Старата къща”, черпи компанията.

    Геновева споделя, че са започнали весело тринадесети януари още от обед. Това е първата сбирка за новата 2019 г. Канят бившия си шеф Димитър Димитров на чаша вино.

  Руска споделя: На доизживяване сме, но няма да се предаваме. Нашите катове дрехи поостаряха, но все още си позволяваме да се обличаме добре за тринадесети.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
  23 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
  23 яну 2020
  Последни новини