Два кръста на Йордановден в Кърджали, дядо Николай освети знамето на десантчиците

    Два кръста хвърли на Йордановден пловдивския митрополит Николай в Кърджали. Първият бе хвърлен във ледените води на река Арда. Улови го Иван Каменов. Вторият бе хвърлен в голям басейн в топла вода в двора на манастирския комплекс „Св.Йоан Предтеча” в кв.Веселчане. Успя пръв да го грабне дванадесетгодишният Калоян Дяков.

     За втори пореден път дядо Николай хвърля кръста на Богоявление в Кърджали. Този път поради заболяване отсъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. На церемонията присъстваха областният управител Никола Чанев, кметът на Община Кърджали инж.Хасан Азис и енорийският свещеник отец Петър. Неотлъчно до митрополит Николай бе отец Николай Величков, който служи в храма „Св.Йоан Предтеча”.

      Митрополит Николай посочи, че почитаме водното естество на Богоявление с поръсване на бойните знамена.

      Хвърлянето на  кръстовете бе предшествано от освещаване на бойното знаме на българските десантчици. Това стана в подножието на манастира. Това е знаме за военни подвизи. То трябва да обърне в бяг, тези които се противопоставят на нашите полкове. То трябва да вдъхва радост и сила, бодрост и мъжество, каза в словото си митрополит Николай. Той подчерта , че Бог дава сила на тези,които се надяват на него.Духовникът пожела Небесна благословия на христовите воини. Пожела Всевишния да дари със здраве и да закриля кърджалийци.

      Празникът завърши с родопски песни и фойерверки. Митрополит Николай, Иван Каменов и Калоян Дяков пуснаха над манастира бели гълъби. Нагоре полетяха  и бели балони.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини