Венци и цветя пред паметните плочи на жертвите от тоталитаризма в Горно Прахово и Башево

Кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям поднесоха венец пред паметните плочи на тоталитаризма в Горно Прахово и Башево. Тук преди 34 години се запалва първата искра, с която пламва огънят срещу асимилицията на българските турци. На 24 декември 1984 година се събират над 3 000 души от Горно Прахово и околните села, за да изразят своето несъгласие със смяната на турските имена. На събитието присъстваха още организаторът на декемврийските събития от 1984 година Руфат Яджъ от Башево, както и Реджеб Ташчъ, Салих Юзертюрк, Феим Чевик, репресирани от политическия режим. Тук бяха още

главните герои на турския игрален филм на продуцента и режисьора Ихсан Таш „Kaçış-1950“ (Бягство-1950), чиято прожекция се състоя в Горно Прахово. Събитоето уважи и делегация от Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (Ардинци) в Бурса, начело със зам.- председателя Олджай Чошкун. Тя е на посещение в Ардино по повод утршния възпоменателен митинг-мевлид в Млечино в памет на жертвите от първия протестен митинг срещу т.нар. „Възродителен процес” и по повод 34-годишнината от трагичните събития през 1984 година.

Организаторът на декемврийските събития от 1984 година Руфат Яджъ заяви, че всяка година ще бъдат тук, за да отдават своята човешка признателност на репресираните и загинали по време на възродителния процес. "Тук сме, за да не се забравят нашите скърби, за да осведомим бъдещите поколения. Да не се повтарят същите грешки и заедно рамо до рамо да вървим по пътя на демокрацията", каза Ръфат Яджъ.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини