Стрелба в Страсбург - има жертви и ранени

Трима души са убити при стрелба в източната част на Страсбург, предаде Би Би Си. Според други източници, жертвите са 4.

Съобщава се за 12 ранени. Възможно е техният брой да се окаже по-голям. Седем от пострадалите са в критично състояние.

Президентът Еманюел Макрон изрази съболезнования към близките на загиналите.

Стрелецът е избягал, но е идентифициран и полицията активно го издирва. Бил е въоръжен с автоматично оръжие. Той е влязъл в престрелка със служителите на реда, съобщава се, че е ранен.

Уточнява се още, че нападателят е известен на полицията, смятан е за опасен за националната сигурност.

Заведено е дело за тероризъм.

Френският министър на вътрешните работи Кристоф Кастанер обяви на брифинг в Страсбург, че се въвеждат извънредни мерки за сигурност - засилва се охраната на коледните базари и контролът по границите.

Инцидентът е станал близо до коледния базар, разположен на един от централните площади - "Клебер". Базарът е едно от най-популярните събития в града и привлича множество туристи всяка година.

Районът на инцидента беше отцепен от службите за сигурност, а движението на трамваите беше спряно.

Според информация на в. "Гардиън", въоръженият мъж е открил огън няколко пъти, на няколко различни места.

Френското министерство на вътрешните работи потвърди, че е станал "сериозен инцидент" в Страсбург и призова местните жители да запазят спокойствие и да останат по домовете си.

Заместник-кметът на Страсбург Ален Фонтанел също призова гражданите към спокойствие. "Стрелба в центъра на Страсбург. Благодаря на всички, че оставате по домовете си докато ситуацията бъде изяснена." - написа той в Туитър.

Журналистът Бруно Пусар съобщи в Туитър, че на неговата улица са се чули десетина изстрела - един или два в началото, а след това е последвала канонада.

Еманюел Фулон от пресслужбата на Европейския парламент съобщи, че в центъра на града се е породила паника, последвала е стрелба, а после по улиците са се появили въоръжени полицаи, тичащи към мястото на инцидента.

В сградата на ЕП евродепутатите останаха временно блокирани, докато полицията прецени, че е безопасно те да я напуснат.

Френските медии съобщават, че във вторник сутринта полицията е направила обиск в дома на стрелеца и е смятала да го арестува, но той се е изплъзнал. В жилището му са намерени гранати.

Той северноафриканец по произход, но е роден в Страсбург.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини