Кмет даде на прокуратурата гражданин, подавал заявления за достъп до обществена информация

Кметът на община Дряново Мирослав Семов е изпратил сигнал до Окръжната прокуратура в Габрово срещу гражданин, който подавал често заявления за достъп до обществена информация. Семов иска държавното обвинение да назначи проверка, която да установи какво прави гражданинът с получената информация и дали не е налице злоупотреба с права, съобщават от „Програма Достъп до информация“.

Гражданинът, на когото се наложи да пише обяснение пред прокурор защо ползва Закона за достъп до информация (ЗДОИ), е Ангел Ангелов. 

Според справка, представена от кмета Семов на прокуратурата, през 2016 г., Ангелов е подал едно заявление по ЗДОИ. Следващата година е поискал информация с две заявления, а от началото на 2018 г. е заявил желание да му се осигури достъп до данни с четиринайсет заявления. Според него по пет от тях се е наложило да води дела в Административен съд – Габрово, защото или е имал мълчалив отказ от информация, или не е получил това, което е заявил.

Кметът: Чии интереси обслужва Ангелов, питайки със средствата на ЗДОИ? 

Гражданинът изпращал заявленията по електронен път, с което „избягва плащането на такса, като общината освен че ангажира административен капацитет, за да му отговаря постоянно, не получава и съответните такси“, пише в сигнала на кмета на Дряново.

„За мен не е ясно за какво той използва придобитата от него информация, като вероятно това не е за задоволяване на любопитството“, предполага Семов, като настоява прокуратурата да се намеси за това, че Ангелов използвал информацията, за да я разпространява в местното издание „Дряновица“.

Към сигнала си Семов прилага цялата кореспонденция между общината и Ангел Ангелов, както и печатното издание „Дряновица“, където са публикувани част от разкритията, до които Ангелов е стигнал, използвайки ЗДОИ.

„След като я разгледате, ще забележите, че след получаване на търсената информация Ангелов я използва, като я разгласява“, пише кметът до прокуратурата. И следва най-странното: „Считам, че е от особена важност да се разкрие чии интереси обслужва това лице и на кого докладва тази информация, която получава по реда на ЗДОИ“.

Според кмета става дума за злоупотреба с права и информация, заради което той настоява прокуратурата да извърши проверка.

Позицията на Ангел Ангелов

„В Европейската конвенция за защита правата на човека е записано, че всеки има право на свобода на изразяване на мнения. Това право включва свободата на всеки да получава и разпространява информация и идеи, без намесата на държавните власти и независимо от държавните граници“, пише в обяснението Ангел Ангелов.

Пак там той посочва, че основната му цел при подаване на заявление по ЗДОИ е да си състави мнение за работата на общинската администрация в Дряново и в частност на кмета във връзка с предоставените му по закон правомощия. За Ангелов информацията, която търси по реда на ЗДОИ, е начин да установи налице ли са корупционни практики и дали общината се управлява добре. Подава заявления винаги, когато прецени, че е възможна злоупотреба, а целта му освен информираност, е и сезиране на компетентните органи, които в крайна сметка се произнасят има ли нарушения.

Колкото до това за какво използва информацията, малка част от нея е намерила място в разпространявания безплатно местен вестник „Дряновица“, но той не счита това за нарушение, тъй като е убеден, че обществото трябва да знае как работят кметът и екипа му.

Коментарът на експертите

„Никъде в Наказателния кодекс няма текст, който третира подаването на заявления по ЗДОИ и публикуването на полученото в отговор като престъпление. А искането на кмета на Дряново Ангел Ангелов да каже на кого предава получената по ЗДОИ информация е меко казано параноично и води до извода, че Семов опитва със средства на държавата да сплаши гражданин, който се интересува от ставащото в общинската администрация. Защото аргументите, че чиновниците хабят административен капацитет, за да отговарят на заявления, са смешни. Комичен е и другият аргумент на Семов – че администрацията не печели нищо, когато до нея се подават заявления по електронен път. Дряновският кмет би трябвало да е наясно, че Законът за достъп до обществена информация не е направен, за да заработва приходи на администрацията, а да служи на гражданите, които са в правото си да знаят как работят управляващите. Питайки институциите, гражданите не злоупотребят с права, а използват дадените им по закон. А дали в случая все пак става дума за злоупотреба, изчакваме прокуратурата да се произнесе“ – коментират от „Програма Достъп до информация“.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Це
    Цеца
    19 0
    14:58, 7 дек 2018

    Колко хубаво би било ако можеха да забранят на гражданите и на журналистите да питат. Колко хубаво би било да вярвахме на всичките ви хвалби колко много сте направили, а ние обикновените хора не сме забелязали. Какво си въобразявате?Суверена ви е дал тази власт през избори и следващият път няма да ви избере. Ако пък някой си помисли че е крайно лесно да се манипулират изборите( което взе да се случва доста често ) ще се сблъска със събития като в Париж. Не си въобраьявайте господа управляващи че ще търпим вечно. Ето на доста народи около нас вече търпението се изчерпа.Бъдете внимателни, следим ви какво правите. Да не си мислите че е достатъчна тази показност с Баневи. Ние ви познаваме отдавна и знаем че това е само измамно. Накрая ще стане като братя Галеви. Вие сте за боклука господа управляващи

  • 2
    По
    Порчо
    5 0
    13:21, 8 дек 2018
    Ама как си позволявате да ги питате! Ми то така може всички да видят колко са некадърни гинките и калинките на Вожда Тиква. И (О Боже!) може дори да Го зподорете в профанизъм Него, дето са го галИли три папи по празната кратуна.
Последни новини