Приеха квоти за служители с увреждания, които фирмите да наемат

Само НФСБ и един от "БСП за България"застанаха зад работодателите и тяхното нежелание парламентът да приема задължителна квота за приемане на работа на хора с увреждания. Парламентът отхвърли предложението на Валери Симеонов този текст от Закона за хората с увреждания да отпадне на второ четене, 58 депутати не се съгласиха с него, а други 36 не го подкрепиха и се въздържаха, предаде Канал 3.

Така опозиция и управляващи приеха фирмите да наемат поне един служител с увреждане, ако имат персонал от 50 до 99 души, а над 100 - да са длъжни да запълнят квота от 2%. Първоначалният вариант преди второто гласуване предвиждане по-малките фирми да бъдат задължени да назначават дори по двама души с увреждания. Преди гласуването лидерът на НФСБ иронизира инициаторите на текста, че работодателите са изкарани "злодеи, които имат привилегията да се наричат предприемачески функционери".

"Не мога да приема, че през механизма на санкциите, на задължителни квоти, ние трябва да налагаме по този начин на бизнеса принуда. Ние за пореден път подхождаме като мащеха към българския бизнес", жалва се Симеонов в качеството си и на депутат, и на бизнесмен. Той се оплака, че бизнесът е трябвало да бъде насърчен по друг начин, чрез стимули, като намаляване на данъци, например.

"Ние нищо не правим, освен да демонстрираме от една страна лицемерна загриженост, но да не постигаме нищо", разкритикува бившият вицепремиер, който подаде оставка заради протестите, предизвикина от обидните му реплики по адрес на майките на деца с увреждания. Според Симеонов текстът за задължителните квоти ще стимулира фалшивите телкови решения, "което пак ще бъде една форма на двуличие".

"Говорите за стимули - в сегашното законодателство съществуват достатъчно и това доведе дотам, че в бюрата по труда се приемат само със стимули, осигуровки и заплати за определено време. , Нищо друго не може да накара един работодател да наеме хора с увреждания", опонира соцдепутатът Георги Гьоков.

Оказа се обаче, че предложението не е от името на Обединени патриоти, а само на депутатите от НФСБ. Това уточнение направи Павел Шопов от "Атака", който заяви, че е ясно защо бизнесът не иска квотите - създават му неудобство.

"Бизнесът се опитва да не поеме това задължение. Чувства се, че той не е част от този обществен механизъм. Бизнесът трябва да поеме част от своя ангажимент в обществото", опонира на Симеонов Павел Шопов.

Лидерът на НФСБ обаче получи подкрепа от опозицията, и то от левицата.

"Това е неработещ текст. Валери Симеонов е абсолютно прав. Сложени сме до стената. В пълен ступор, в пълен гипс изпаднахме покрай протестите", даде му рамо соцдепутатът Петър Кънев, също от позицията на предприемач, както напомни председателстващата заседанието Нигяр Джафер. Кънев посочи, че му е ясно, че предложението няма да мине и ще се въведат квоти, за да се успокои протестът. Но попита къде ще отидат парите от предвидените в закона глоби от 30% от минималната работна заплата, ако фирмата не спази квотата.

Не знаем къде отиват, за какво ще се ползват, в общия кюп ли отиват, но приемаме поредното неработещо предложение, разкритикува Кънев.

Обществото, като цяло, трябва да преодолее онези предразсъдъци, насложени през годините, опонира шефът на социалната комисия д-р Хасан Адемов. Той изтъкна, че отношението към хората с увреждания е и белег за зрелостта на едно общество. "Тези хора са достойни, те искат да се освободят от зависимостта на социалната система", защити квотите за хора с увреждания депутатът от ДПС.

Източник: http://kanal3.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини