Опасно мръсен въздух и днес

Пореден ден с опасни високи стойности на замърсяване във въздуха. Рано тази сутрин до 4 пъти над сренодневните норми на концентрации на фини прахови частици - ФПЧ има в София, най-големи стойности са регистрирани в Надежда и Павлово.

В Горна Оряховица над 4 пъти, Шумен малко под 4 пъти, Пловдив и Перник са с над 3 пъти по високи стойности. В София към тази сутрин концентрацията на ФПЧ е 122 микрограма за метър кубичен.

"По препоръка на пулмолозите призоваваме хора с хронични респираторни и сърдечно-съдови заболявания да избягват продължителен престой навън, а директорите на училища и детски градини да не провеждат занятия на открито", съобщава столична община.

Столична общината и полицията извършиха тази нощ проверки за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а общината обяви, че продължава проверките на пунктове за вторични суровини, автокъщи и за горене на отпадъци на открито в кварталите.

Нарушители не бяха открити, а и мъглата попречи на проверката.

Вчера бяха регистрирани рекордни нива на замърсяване на въздуха в редица градове на страната.В квартали в София замърсяването на въздуха стигна до 4-5 пъти над допустимите стойности.

Сред основните причини за това е горенето на гуми и други отпадъци, обясняват властите. 

В събота въздухът в София е бил замърсен два пъти над нормите, в неделя - три пъти, обясни вчера и министър Нено Димов, който иска политически консенсус и обвинява "Позитано" 20 в атаки срещу чистия въздух.

Столична община въвежда "зелен билет" за днес, мярката е отново във връзка с високите нива на фини прахови частици. Кметът Йорданка Фандъкова призова гражданите да оставят колите си и да използват градския транспорт.

Фините прахови частици увреждат всички вътрешни органи, при концентрация до 50 микрограма на куб.м. се вдишват 20 млн. микрочастици, което е нормата, коментира пред БНТ д-р Александър Симидчиев, специалист по белодробни болести.

Нищо не може да се направи краткосрочно, за да се изчисти бял дроб, който е изложен на замърсяване с фини прахови частици.

При нива нива над 200 микрограма, здрави хора също имат усещане за дишане, самото осъзнаване за дишане е признак, че нещо не е наред. Обикновените хирургически маски не предпазват добре, нужни са специални маски, които уплътняват добре и пречистват частици с размер под 2,5 микрона, обясни д-р Симидчиев.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини