1200 души в областта отбелязват днес Международния ден на хората с увреждания

Изображение 1 от 5

    1200 души в областта днес отбелязват Международният ден на хората с увреждания. В празника се включват инвалиди освен от Кърджали още и от дружествата в Ардино, Кирково, Момчилград, Крумовград, Черноочене и Припек.

    По традиция Регионалната организация на Съюза на инвалидите организира празненство в клуба на организацията в Кърджали. Както всяка година и тази деца от организацията „Ръка за помощ“ от СУ“П.Р.Славейков“ с ръководител Снежа Сиракова изнесоха рецитал със стихове и песни пред хората с увреждания. За децата това бе четвърта благотворителна акция за годината, като ги чакат още толкова до Коледа. Те са най-малките членове на „Ръка за помощ“.Освен рецитал те бяха подготвили и погачи. Учениците от Професионална гимназия за туризъм „Проф.Азен Златаров“ осигуриха кетъринга за участниците с празненството. Доведе ги преподавателят Георги Гарабедян.

    Председателят и координатор на РО на Съюза на инвалидите Шенай Бекир благодари на децата и техните ръководители. Тя също така изказа благодарност към кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис за безрезервната подкрепа. Шенай Бекир подчерта,че Бюрото по труда е помогнало петдесет души с увреждания да започнат работа. По европейска програма са осигурени заплати за 2,5 години , а за още половин година се ангажират работодателите.

    Шенай Бекир припомни , че през ноември 1992 г. 47-та сесия на ООН приема резолюция 3 декември да бъде обявен за Международен ден на инвалидите. Предложението е направено от българският представител в Организацията на обединените нации Стоян Ганев. В България приехме с възторг българската жилка в този акт и дори бяхме много горди тогава, припомни Шенай Бекир. Тя посочи,че се заредили конвенции,директиви и други документи в подкрепа на борбата за равноправие на хората с увреждания. Нови надежди идват с влизането в Европейския съюз. Какво още трябва да се случи,да се обяви,да излезе като постулат,че да станат и българските инвалиди равноправни граждани,зададе риторичен въпрос Шенай Бекир. Тя каза,че в деня на своя празник хората с увреждания от Кърджали искат да напомнят за себе си на съгражданите си.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини