Поставят паметник на мястото на старото еврейско гробище в Кърджали

Изображение 1 от 5

    След като през септември по време на тазгодишния празник на Терлика в Дъждовница беше почетена новата еврейска 5779 г. и новата мюсюлманска 1440-та, като част от националната програма на Европейските дни на наследство в рамките на Европейската година на наследството’2018, от днес в Арт галерия Кръг е открита за посещение колекция от документи и визуални материали за трите еврейски празника в периода от септември до декември т.г. В памет на някогашната Кърджалийска еврейска общност с тази проява се отбелязва настъпилият голям 8-дневен празник за евреите в Израел и по света Ханука /2-10 декември/,на който традиционно се почита победата на шепата макабейци, освободили еврейския Храм в Йерусалим и чудото с малката каничка олио, което горяло цели осем дни. Ханука означава "посвещение" и отбелязва повторното освещаване на храма през 164 г. пр.н.е. /или 3597 г. по еврейския календар/ от Йеуда Макаби. В Израел празникът се нарича още Хаг Аорим (фестивал на светлината). През тези дни евреите по света палят последователноспециалния свещник Ханукия (с осем свещи и една по-високо в средата)на прозореца или на вратата на дома си, така че светлината да озари не толкова техния дом, колкото улиците, къщите и хората около тях – техните съседи, приятели и случайни минувачи.Светлините на този празник предшестват символично светлините на християнската Коледа и всъщност историята отразява общата за всички култури традиция тези най-тъмни дни в годината да бъдат свързани със Светлината, Бог и новото начало.

    В Арт галерия Кръг са аранжирани архивни документи и фотографии от семейната памет на Кърджалийската еврейска общност, както и визуални материали, представящи традицията на трите празникаот настъпването на новата 5779 г. до момента– Йом Кипур /Денна изкуплението,19-09-2018/, Сукот /Празник на единството на еврейския народ, 24-09-2018/ и Ханука.

    По инициатива на Арт движение Кръг и Община Кърджали в края на 8-те дни от празника Ханука, ще бъде официално открит паметник с височина близо 2 м на мястото на някогашното еврейско гробище в Кърджали. В средата на 20-те години на миналия век тогавашното кметство предоставя на еврейската община отделен сектор в старото градско гробище, което се намира на едно възвишение над днешния стадион в парк „Простор“. Мястото се ползва до 1949 г., когато последните местни евреи емигрират в Израел, и е закрито през 70-те години по свидетелства на старите кърджалийци. Художественият проект за паметника е на Арт движение Кръг, а реализацията е дарителски акт от председателя на Инициатива „Обща памет“ в Кърджали Красимир Димитров и арх. Иван Хърлев от Асеновград. За официалното откриване на 9 декември /неделя/ от 12.00 ч. ще пристигне официална делегацията от ОЕБ „Шалом“, в която ще вземат участие и лидерите на регионалните еврейски организации от Пловдив и Стара Загора.

    Арт движение Кръг

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини