Адвокатската колегия в Кърджали отбеляза 130 години от създаването на адвокатурата в България

Изображение 1 от 6

    Адвокатската колегия в Кърджали отбеляза 130 години от създаването на адвокатурата в България. По този повод в конферентната зала на комплекс „Арпезос” се проведе тържествено честване. На 22 ноември адвокатите в страната отбелязват годишнината от приемането през 1888 г.на първия Закон за адвокатите от Петото обикновено народно събрание, който е обнародван с указ на цар Фердинанд.

    Тази година юбилеят бе почетен в столицата от президента Румен Радев, конституционни съдии, председателя на Висшия адвокатски съвет. На него присъстваха представители на адвокатските колегии от цялата страна. От Кърджали за принос бяха отличени адв. Милена Караманолова, председател на Адвокатския съвет при Адвокатска колегия-Кърджали и адв.Мария Чилова.

      Адвокатската колегия в Кърджали също отличи свои членове. Сред тях бе и доайенът на адвокатите в града Георги Попов.

       На тържественото честване говори адв. Милена Караманолова. Тя подчерта, че приетият преди 130 г. закон  пръв регламентира най-благородната от всички юридически професии-адвокатската. Законът е изготвен от д-р Константин Стоилов, министър на правосъдието и автор на Търновската конституция. Той заявява, че от адвоката”… се изисква първо нравствени качества, защото на адвоката се поверяват именията и честа на хората, от него зависи тяхното спасяване или опростяване, наконец на него се поверяват такива тайни, които , ако е нечестен може да навреди на своите клиенти и на обществото, а тъй също и на съдилището”.

    Адв.Караманолова отбеляза,че е безспорен и днес приносът на българските адвокати за постигане на справедливо , предвидимо и безпристрастно правосъдие.През 2015 г.бе направена важна стъпки с приемане на разпоредбата на чл.150,ал.4 от Конституцията на Р България, която даде право на Висшия адвокатски съвет да сезира Конституционния съд с искане на установяване на противоконституционност на закони, с които се нарушават правата и свободите на гражданите.

     Адв.Караманолова подчерта още, че в правовата държава и в общество, основано на върховенството на закона, адвокатът има особена роля. Неговите задължения не се изчерпват с дадения му мандат, а произтичат и от традициите на вековната професия. Адвокатът служи, както на интересите на правосъдието,така и на законните интереси на тези, чийто права и свободи му е възложено да отстоява и защитава.

      Адвокатската колегия в Кърджали, която наброява 74 души бе поздравена за професионалния празник от зам.-областният управител Севда Камбурова, упражнявала също адвокатската професия. Тя подчерта,че българската адвокатура е играла и играе важна роля в историята на България. Тя има голяма принос в законотворчеството и опазването на правата на гражданите. Камбурова призова адвокатите в Кърджали почтено да служат на тези, които са призвани да бранят.

    Бе прочетен поздравителен адрес от името на председателя на Окръжния съд Георги Милушев. В него се казва: Основополагащата идея за свободата на адвокатската професия и за свободата на избиране на адвокатското звание при спазване на законовите критерии е последователно отстоявана и развивана във времето, така щото сега адвокатската професия е израз на конституционното и законно гарантирано право на защита и правна помощ на всички граждани и организации. В адреса се казва още:Тази професия-призвание  изисква полагане на неуморен труд, поемане на отговорност, честност, лично достойнство и почтеност, професионализъм и стремеж към самоусъвършенстване. На това призвание, уважаеми колеги от Адвокатска колегия-Кърджали, Вие сте посветили професионалната си дейност!

    Гости на честването бяха окръжния прокурор Желязко Стефанов и Иван Добрински, началник на Следствието.

    С едноминтно мълчание бе почетена паматта на адвокати от колегията в Кърджали.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини