Криминалните престъпления на територията на областта тази година бележат слаб ръст

Криминалните престъпления на територията на областта за първите десет месеца на тази година спрямо същия период на миналата бележат слаб ръст.Това съобщи пред журналисти директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов

Регистрираните 717 криминални престъпления бележат слаб ръст с 15 броя (2 %), дължащ се на увеличението на деяния,

свързани с използване на чужди регистрационни табели на МПС и т.нар. транспортни престъпления. Разкриваемостта 54 % е нараснала с 3.5 пункта. Разкрити са и 89 престъпления, регистрирани през предходни периоди.

Старши комисар Момчилов посочи,че структуроопределящи през периода са общоопасните престъпления – 390 броя, които са увеличени с 46 броя спрямо предходната година. Тези престъпления се равняват на 54 % от общо извършените криминални деяния. Преобладават престъпленията по транспорта – 231 броя, които са 59 % от общоопасните деяния. Случаите, свързани с наркотици, са нараснали от 58 на 74 броя през 2018 година. Иззети са - 6 734 грама марихуана суха листна маса, 36 стръка канабис, 18 грама хашиш, 178 грама амфетамин, 17 грама хероин, 1 грам метаамфетамин, 62 таблетки екстази и 23 грама кокаин.

Регистрирани са 3 посегателства спрямо МПС, при 1 през 2017 год. Едното от деянията е грабеж на МПС, чрез използване на хладно оръжие – нож, което е разкрито.

Разкриваемостта на общоопасните престъпления е 68 %,подчерта директорът на ОД на МВР.

Престъпленията против собствеността – 213 броя, равняващи се на 30 % от общо извършените криминални деяния, бележат спад с 27. Разкриваемостта им - 40 % - е подобрена.  

          Структуроопределящи от престъпленията против собствеността са кражбите. През периода се отчита спад с 15.3 % на тези деяния, които от 170 са намалели на 144. От тях към 31.10.2018 г. са разкрити 62 броя - разкриваемост 43 %.

Кражбите от магазини,  кражби на части и вещи от МПС, джебчийските и кражбите на  кражбите на селскостопанска продукция и животни са намалели, като при джебчийските и кражбите от магазини се отчита почти четирикратен спад.

Вломните кражби са 26 на брой и са намалели с 1 деяние,каза още старши комисар Момчилов.

Ръст се отчита единственно при кражбите от домове – от 31 на 37 броя.

Грабежите – 5 на брой, са нараснали с 1 деяние. Към момента са разкрити 3 от тях. По друг от тях досъдебното производство е срещу известен извършител.

Измамите бележат ръст – от 16 на 23 през 2018 година. Единадесет от тях са телефонни. Общата сума, предадена от потърпевши, е в размер на 76 943 лева.  Установени са 7 лица, съпричастни към извършените измами,посоци директорът на ОД на МВР в Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини