Сдружение Балкански форум за мир – Кърджали се ангажира с анализи за Областна администрация

Изображение 1 от 3

    Областният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси и Сдружение „Балкански форум за мир – Кърджали“ ще си сътрудничат при изготвяне на анализи, изследвания и популяризиране на етнически и етнорелигиозни цивилизационни модели, основаващи се на толерантност между различните общности при стриктно спазване на конституционния ред. Това гласи решение на ОССЕИВ към Областния управител с председател зам.-областния управител Леман Али. То бе прието вчера на заседание на Областния съвет.

    Основни цели на Сдружението бяха представени от неговия член и секретар на ОССЕИВ Вилдан Сефер. Те са: Съдействие – в съответствие с интересите на Република България – за хармоничното развитие на отношенията между гражданските общества на балканските страни за установяване на траен мир в региона; Анализ, изследване и популяризиране на етнически и етнорелигиозни цивилизационни модели, основаващи се на толерантност между различните общности при стриктно спазване на конституционния ред; Подпомагане дейностите и иниациативите по утвърждаване и укрепване на демократичните практики на Европейския съюз в международните и междудържавните отношения на Балканите.

     За постигането на своите цели Сдружението си  партнира български и чуждестранни неправителствени организации, научни институти и центрове, държавни институции и местни власти в осъществяването на проекти в изпълнение на целите.

    Председател на сдружението е журналистът Георги Кулов.

    Първите изяви на новата неправителствена организация са: Създаване на сайт с името „Балкански форум за мир Кърджали „в който се популяризират положителните новини за толерантност и междуетническо партньорство в Кърджали, страната и балканските държави;Представяне на книгата „По дирите на Патриарх Евтимий“ на краеведа Никола Иванов в НЧ „Обединение 1913“ в Кърджали, заедно с филм за първите археологически открития. Бе поставена паметна плоча на Никола Иванов на фасадата на читалището. Проявата е осъществена в партньорство с НЧ „Обединение 1913“ и Журналистическо дружество „Мара Михайлова“;Представяне на книгата „Мостът“ на журналиста Георги Кулов в превод на турски пред изселнически организации в Бурса, Р Турция. Проявата е осъществена със съдействието на Ротари клуб Кърджали, Сдружение „Балкантюрксиат“-Бурса и изселническата организация Балгьоч;Представяне на книгата „Мостът“ на журналиста Георги Кулов в превод на турски в НЧ „Юмер Лютви“ в Кърджали. Проявата е осъществена в партньорство с НЧ „Юмер Лютви“, Книжарници „Хеликон“ и издателство „Фабер“;Представяне на доклад на Георги Кулов за съдбата на еврейската общност в Кърджали в рамките на инициативата на Областна администрация Кърджали „По дирите на еврейската общност“, посветена на 75 годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Проявата е осъществена по инициатива на Областна администрация-Кърджали.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини