Миньори излязоха на протест в защита на българската енергетика

Индустриалните федерации на КТ „Подкрепа“ организираха днес митинг-шествие в защита на производството на електроенергия от български лигнитни въглища.

Шествието започна в 13.00 ч от пл. „Княз Александър I“ и продължи по бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. Раковски“, след което се насочи към Министерството на икономиката. Премина пред Представителство на ЕК в България, Президентството, КЕВР и Министерството на енергетиката.

Протестиращите бяха облечени в сини жилетки и развяваха знамена на КТ "Подкрепа". Сред издигнатите лозунги бяха "КЕВР спри. Ти енергетиката ни уби" и "Регулатори или предатели".

"Без българския въгледобив няма да има енергетика. Ще бъде тъмнина, ще бъде мизерия", заяви по мегафона един от организаторите на протеста.

Енергетиците и миньорите от ТЕЦ "Марица Изток 3" и мини "Марица Изток" искат да защитят въглищния бизнес и работните си места от новите европейски екологични изисквания.

"Ако се затвори комплексът "Марица Изток" има заплаха за енергийната сигурност, около 150 хил. души ще останат без работа", каза пред журналисти президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че отдавна има контакт с правителството по тази тема. "Позицията, която изработихме съвместно с Министерството на енергетиката и МОСВ, е добра и достойна и ще бъде представена на президента", добави Манолов.

Президентът на КТ "Подкрепа" обясни, че в момента държавата през НЕК плаща изцяло вредните емисии на два от ТЕЦ-овете в комплекса "Марица Изток" и помага на третия. Според него другата възможност е това да се включи в сметките за ток, но това е "страшно". 

Най-лошият сценарий е да няма никакъв ток. Междинният сценарий е да имаме някакъв, но той да е безбожно скъп. А най-добрият сценарий е енергетиката да си работи, категоричен е Димитър Манолов.

В сряда Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) също излезе на протест пред сградата на мини "Марица Изток" в гр. Раднево. Те настояха президентът и премиерът да застанат като един зад каузата и да я защитават с всички сили.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини