Задържаха данъчен от София за 45 000 лв. подкуп

Задържан е служител на НАП за искане на подкуп в размер на 45 000 лв.

Това обяви административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг, посветен на образуваното досъдебно производство.

Данъчният е заловен в момента на получаване на подкупа от 15 000 лв. - първи транш от исканата сума, която била разделена на три всеки месец. Подкупът е искан с аргумент да се изготви ревизионен акт на дружество за нарушения по данъчното законодателство в много по-малък размер от действително установени - данъчните служители твърдели пред собственика на фирмата, че са установили недекларирани печалби в размер на 800 000 лв., а данъчният предложил срещу съответния подкуп да напише акт за много по-малка сума.

Сигналът в прокуратурата е подаден от въпросния бизнесмен, който е изнудван.

За получаване на въпросния първи транш пари са били определени и изпратени служителите на НАП.Един от служителите, които са били изпратени да вземат подкупа, е криминално проявен. Те не са задържани, стана ясно на брифинга. 

Срещнали са се в центъра на София и са посетили лоби бар на столичен хотел, обясни Русинова.

Градският прокурор обясни още, че задържаният служител на НАП е бил отстраняват от длъжност заради престъпление от общ характер, но към настоящия момент е възстановен на работа със съдебно решение.

Данъчният се намира в ареста с мярка за задържане за 72 часа. Прокуратурата ще иска най- тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разкри, че гражданин, явно визирайки въпросният управител на дружеството, се е оплакал от корупционни практики по случая. Спиридонов призова всички граждани да сигнализират при корупционни практики на държавни служители.

По повод на задържания с подкуп данъчен служител от ТД на НАП София, изпълнителният директор на НАП г-жа Галя Димитрова заяви, че ръководството на Агенцията ще бъде безкомпромисно срещу всяка форма на корупционни поведение. По думите й е абсолютно неприемливо, заради един случай да се обезценява работата на всички служители на Агенцията. Затова ръководството на НАП ще предприеме незабавни дисциплинарни мерки, както и ще окаже пълно съдействие на правоохранителните органи.

"Корупцията няма място в НАП и всички служители трябва да се съобразяват в поведението си в професионален и личен план с етичните стандарти на Агенцията", допълни г-жа Димитрова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини