Трябва да се реанимира проекта за високотехнологичен парк в аграрното производство, той ще възроди Кърджалийско

Изображение 1 от 4

    Трябва да се реанимира проекта за високотехнологичен парк в аграрния сектор, лансиран от президента Росен Плевнелиев. Той ще възроди Кърджалийско, Хасковско и други южни региони на страната. Държавата трябва да изпълни европейското изискване и да заделя поне 3 % за наука. В момента  средствата, които се отделят от бюджета са едва 0,7%.

    Това обяви в Кърджали доц. д-р Стела Балтова. Тя участва в Информационно дискусионна среща на тема „Бъдещето на ЕС и инвестициите. Инвестиционният план за Европа – възможности и практики”. Форумът бе организиран по инициатива на Информационен център „Европа Директно-Хасково” и Областен информационен център-Кърджали. В работата му се включи като модератор проф. Румен Вълчев, преподавател в БСУ. Сред участниците бяха секретарят на Община Кърджали Сезгин Бекир, председателят на местната структура на КРИБ Лазар Попов, общественикът Васил Байданов и др.

    Доц. Стела Балтова, посочи, че именно в Южна България се осъществява най-големия инвестиционен проект на фирма Биовет по плана „Юнкер, за привличане на инвестиции, който е на стойност 312 млн. евро, като първите 100 млн. вече са приведени.

    След първоначалния период на глобалната икономическа и финансова криза, ЕС преживява сериозен спад в нивата на инвестициите.

    С цел да възстанови растежа, да увеличи работните места и да съживи стратегическите инвестиции в ключови сектори в Европа, през 2015 ЕС стартира безпрецедентна инвестиционна инициатива, известна като Планът „Юнкер“.

    Целта на инвестиционния план за Европа е да отключи обществени и частни инвестиции в размер от най-малко 315 милиарда евро до 2018 г. , подобрявайки достъпа до рисково финансиране за компании от всякакви мащаби

    Планът „Юнкер“ е колективно и координирано усилие на европейско равнище за насърчаване на инвестициите в реалната икономика, посочи доц. д-р Балтова.

    Тя каза още, че сърцето на плана Юнкер и на InvestEU е Европейският фонд за стратегически инвестиции. Предизвикателството пред ЕФСИ е  да се прекъсне порочния кръг от недостатъчно доверие и недостатъчни инвестиции и да се използва ликвидността, с която разполагат финансовите институции, корпорациите и физическите лица във време, когато публичните ресурси са недостатъчни. Инвестициите съгласно плана „Юнкер“ са: Инвестиции стимулиращи заетостта;Устойчиви по отношение на околната среда проекти;Иновации и НИРД.

    Доц. Балтова информира, че на 6 юни 2018 г. ЕК представи предложението си за приемник на плана „Юнкер“ в следващата многогодишна финансова рамка: програмата InvestEU; Програмата InvestEU ще обедини под един покрив множеството финансови инструменти на ЕС, които съществуват понастоящем, и ще разшири успешния модел на Плана за инвестиции за Европа (плана „Юнкер“); С InvestEU Комисията ще даде допълнителен тласък на инвестициите, иновациите и създаването на работни места, което се очаква да доведе до 650 милиарда евро допълнителни инвестиции.

    По време на дискусията лекторът посочи, че пред българският бизнес има сериозни перспективи. Трябва да се предлагат проекти със сериозна пазарна ниша. Млади хора от фирма за играчки създали забавления, ползващи енергията на децата.

    Директорът на Областният информационен център Кърджали Дора Христова подчерта че новите европейски планове за инвестиции откриват възможности и пред публично-частното партньорство.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини