Тръмп иска 5 милиарда за граничната стена, заплашва с „шътдаун“

Конгресът се опитва да води борба срещу кампанията на президента Доналд Тръмп за гранична стена, заради която той заплаши, че ще предизвика частично спиране на държавата.

Часовникът тиктака за финансирането за няколко правителствени агенции, включително Министерството на вътрешната сигурност, срокът което изтича на 7 декември, съобщи CNN.

Тръмп поиска финансиране 5 млрд. долара и увеличава натиска на Конгреса да отпусне пари за стената, която обеща, че ще бъде платена от Мексико. Но демократите се противопоставят на това искане, което надвишава 1,6 милиарда долара в съществуващия законопроект за разходите на Сената, които ще бъдат платени за защитата на югозападната граница.

В Съединените щати правителството спира, когато Конгресът не одобри или президентът откаже да подпише бюджетите за финансирането на операциите и агенциите на федералното правителство. Заради спора за Obamacare, здравната реформа на Обама, държавата затвори за 16 дни, считано от 1 октомври 2013 г. По време на спирането около 800 000 федерални служители бяха временно освободени за 16 дни, а други 1,3 милиона бяха задължени да докладват за работата без да са известни дати за плащане. През 2018 вече има две спирания и то в рамките на месец в началото на годината.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини