Въздухът при селскостопанския техникум е по чист от този в центъра на Кърджали, подходящ е за спортна зала

Построяването на новата спортна зала до бившия селскостопански техникум е по-изгодно от екологична, градоустройствена и комуникационна гледна точка. Това сочат разчетите на областна администрация Кърджали.

След като кметът инж. Хасан Азис обяви, че зоната на бившия селскостопански техникум е с по замърсен въздух и опасна за здравето на спортуващите, е извършено замерване от лаборатория на Регионалната здравна инспекция. Инициативата е на областния управител Никола Чанев. Замерването на твърди прахови частици във въздуха е показало по ниски стойности до бившия селскостопански техникум, отколкото в централната зона на града. По- високата запрашеност се дължи на наличието на промишлени предприятия в зоната на комплекс „Арпезос“, където по предложение на градоначалника и спортни клубове се настоява да бъде построена новата спортна зала. Пред журналисти губернаторът посочи, че в доклад поръчан от община Кърджали на РИОСВ-Хасково и подготвен през 2016 г.констатациите са аналогични. В него се сочи, че в града високата запрашеност се дължи и на замърсяването от автомобили и домакинства на твърдо гориво.

Областният управител е отправил питане към главният архитект Делин Запартов , кое от дебатираните три места за зала се вписва най-безпроблемно в Общия устройствен план на града. Отговорът е бил-това при селскостопанския техникум. Губернаторът също подчерта , че от гледна точка на комуникациите теренът е подходящ за изграждане на много места за паркиране, нещо което липсва при останалите терени.

От две седмици теренът при селскостопанският техникум е собственост на Министерството на младежта и спорта. Ако се откажем от строителството губим 3,5 млн. Лева, които ще бъдат върнати в републиканския бюджет. Още десет общини чакат тези пари да бъдат отказани , за да кандидатстват за тях , подчерта Никола Чанев.

Областният управител изрази убеденост, че кметът Хасан Азис ще вземе правилно решение. Той изрази готовност да се срещнат независимо в чий кабинет и да обсъдят темата. Губернаторът сподели огорчението си, че при дебата между градоначалник и спорти клубове е бил пренебрегнат и не е бил поканен. Той посочи,че клубовете ползват общинска спортна база и финансова помощ от общината и допусна, че това е възможно да е повлияло на тяхната позиция.

Никола Чанев обяви ,че строежът на спортната зала започва на пролет.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини