Д-р Бюлент Йълдъръм представи и в Ардино своята изследователска книга „Турското население в България“

Книгата на турскияизследовател и преподавател в Тракийския университет в Едирне /Одрин/ д-р Бюлент Йълдъръм „Турското население в България“ (на турски език) бе представена пред ардинчани. Домакин на културното събитие, проведено в залата на Общинския съвет, бе Община Ардино и премина при голям интерес от страна на присъстващите. На поканата на кмета на общината се отзоваха просветни и културни дейци, общественици, граждани и гости на Ардино. 

Събитието бе открито от кмета на общината Ресми Мурад. По повод на наскоро издадения труд на младия учен кметът на общината поднесе на госта приветствен адрес, подписан и от председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. В приветствието се изразява увереност, че книгата ще представлява интерес както за научните среди, така и за широк кръг читатели.

С кратка презентация, съдържаща биографични данни за автора и неговата досегашна академична кариера  Селяхидин Карабашев направи въведение към представянето на книгата на д-р Бюлент Йълдъръм.

Турският изследовател благодари за вниманието от страна на ръководството на общината и на любознателната ардинска публика. В увлекателно си слово историкът се спря на възникването на идеята, творческата история и изследователския подход, използван при  създаването накнигата. Фактологичният материал в книгата почива на данни от българския статистически институт и преброяването на населението в България през периода 1880 – 2011 година.

Това е второто представяне на книгата в Кърджалийска област и в България.. През октомври тя бе представена и в кирковското село Чорбаджийско.

Бюлент Йълдъръм е роден през 1977 г. в Търговище. През 1978 година заедно със семейството си се изселва в Турция. Завършва Тракийския университет в Одрин.Докторска дисертация защитава в Института за социални науки към Истанбулския университет. От 2011 година работи като преподавател по историяв Тракийския университет – Едирне.
 

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини