11 °C

Диета с мазнини или диета без мазнини? Учените постигнаха консенсус

Кое е по-добре, диета с ниско съдържание на мазнини и повече въглехидрати или диета с високо съдържание на мазнини и малко въглехидрати - или няма значение?

В нова статия, публикувана на корицата на специалното издание на списание Science по въпросите на храненето, изследователи от Харвардската школа по обществено здраве TH Chan, Детската болница в Бостън и екип с разнообразен опит и гледна точка по въпроса, постигат консенсус по този въпрос, а по нюансите в този спор се предвижда в бъдеще научноизследователска програма, която да изясни и другите аспекти по темата, съобщава Science Daily.

Изследователите са на единно мнение, че няма специфично съотношение на мазнини към въглехидрати, което да е най-доброто за всички и че една цялостна висококачествена диета, която е с ниско съдържание на захар и рафинирани зърна, ще помогне на повечето хора да поддържат здравословно тегло и нисък риск от хронични заболявания.

"Това е модел как можем да преодолеем противоречията по въпросите за храненето", коментира водещият автор Дейвид Лудвиг (David Ludwig), професор в Катедрата по хранене в Харвард и лекар в Детската болница в Бостън. "Нашата цел бе да съберем екип с различни области на компетентност и противоположни възгледи и да открием областите, по които имаме съгласие, без да се задълдочаваме в различията".

Прегледът бе публикуван онлайн в Science.

Авторите описват фактите по три противоположни позиции в диетите относно насоките за консумация на мазнини и въглехидрати:

  1. Високата консумация на мазнини причинява затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания и вероятно рак, поради което диетите с ниско съдържание на мазнини са оптимални.
  2. Преработените въглехидрати имат отрицателно въздействие върху метаболизма, ниско въглехидратните или кетогенните (много ниско въглехидратните) диети с високо съдържание на мазнини са по-добри за здравето.
  3. Относителното количество диетични мазнини и въглехидрати има малко значение за здравето - важно е какъв тип са консумираните мазнини или въглехидрати.

Учените се споразумяха, че ако се фокусират върху качеството на храната - замествайки наситените или трансмазнините с ненаситени мазнини и замествайки рафинираните въглехидрати с пълнозърнени храни и зеленчуци - повечето хора могат да поддържат добро здраве в рамките на широк диапазон от съотношения на мазнини към въглехидрати.

По някои въпроси не бе постигнато съгласие и авторите определиха списък с въпроси, които според тях могат да послужат като основа на нова програма за научни изследвания в областта на храненето, включително:

  1. Дали диетите с различни съотношения въглехидрати и мазнини влияят на състава на тъканите на тялото (съотношението на мазнини към друга тъкан), независимо от приема на калории?
  2. Дали кетогенните диети имат метаболитни преимущества, надхвърлящи тези на умереното ограничаване на въглехидратите и особено за диабета?
  3. Какви са оптималните количества от определени видове мазнини (включително наситените мазнини) в диета с много ниско съдържание на въглехидрати?

Разкриването на отговорите на тези въпроси, заявиха изследователите, в крайна сметка ще доведе до по-ефективни препоръки за хранене.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви радостни моменти и доволство от постигнатото, най-вече във финансовата сфера. Проявете повече енергичност и не се предавайте лесно. Ще получите подкрепа от хората около вас. От тях може да дойде интересно предложение за съвместно сътрудничество. Не пристъпвайте към проблемите със свито сърце, освободете мисълта си и ще успявате.
24 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Погрижете се за себе си днес, осигурете си онова, от което смятате, че имате нужда. С каквото и да се заловите днес, то ще ви донесе удовлетворение, така че не се отказвайте от нищо. Отношенията ви с околните са отлични и ще се радвате на споделени чувства. Тревогите ви свързани с отсъстващи близки са неоснователни.
24 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се заемете с реализацията на идея, с която очаквате да подобрите бюджета си. Това ще повиши отговорностите ви, но няма да съжалявате. Някой ще се опита да ви подведе, за това бъдете внимателни и не се доверявайте на хора, за които не съществуват духовни и морални ценности.
24 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Доверете се на онези, които са доказали лоялността си към вас, не бъдете прекалено мнителни. С хората, с които имате общи интереси ще планирате конкретни действия, позволяващи ви да разширите обхвата на дейността си. Вникнете в личен проблем и го решете веднъж за винаги, в противен случай той отново ще напомни за себе си
24 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Явно изразен късмет както в деловия, така и в личния ви живот. Най-изразително ще го почувствате във финансовите занимания и във всичко свързано със сметки. Денят е подходящ за тяхното уреждане във ваша полза. Не се колебайте а действайте акуратно. За някои, промяна на служебното място. Положителни емоции ще разнообразят любовния ви живот.
24 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настъпва нов период за вашия бизнес. Смели идеи, от които може само да спечелите. Проверете свободните средства, с които разполагате. Има голяма вероятност днес да ви се открие възможност за изгодна инвестиция. Ваши близки са ви подготвили приятна изненада за вечерта. Проявете чувство за хумор и не им се ядосвайте.
24 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Предприемате решителни стъпки в непозната за вас сфера на дейност и се налага да бъдете много предпазливи. Вслушайте се в съвета на ваши приятели и ще спечелите стратегическо предимство. Не подценявайте конкурентите си. Днес те са особено активни. Опитайте да предвидите действията им. Това би ви спестило много неприятности.
24 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще посветите от времето си на задача, чиито срок за приключване е днес. Може би в известна степен други, които търсят компанията ви ще се почувстват ощетени, но отговорностите ви са с предимство. Без усилия ще решите спорен въпрос, за някои свързан с финанси, за други с лични взаимоотношения.
24 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти, което може да се изтълкува погрешно от околните.
24 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обмислете добре действията си днес. Мнозина от вас планират начинания, за чието осъществяване се изисква доста сериозна работа. Изяснете напълно основните моменти в проекта си и едва тогава започвайте. Ако действате разумно най-вероятно няма да имате непредвидени пречки и ще успеете.
24 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Много от вас ще използват времето си, за да попълнят знанията, които им липсват. Други ще са заети с подготвителна работа във връзка със стартирането на нов проект. Във всички случаи заниманията ви ще са полезни и в голяма степен ще разкрият творческият ви потенциал.
24 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
24 окт 2019
Последни новини