19 °C

Откриха следи от древна експлозия там, където били Содом и Гомор

Изображение 1 от 2

  Огнена експлозия в небето е заличило градове и селскостопански селища на север от Мъртво море преди около 3700 години, предполагат предварителните констатации на археолози.

  Радиовъглеродното датиране и откритите минерали, които веднага са кристализирали при високи температури, показват, че огромен въздушен взрив, причинен от метеор, който избухнал в атмосферата, мигновено е разрушил цивилизацията в 25-километрова зона, наречена Middle Ghor, каза археологът Филип Силвия. Събитието също така разпръснало солта от кипящото Мъртво море върху някога плодородната земеделска земя, предполагат Силвия и колегите му. Хората не се завърнали в региона през следващите 600 - 700 години

  Разкопките в петте големи обекта в Middle Ghor в Йордания, показват, че всички са били постоянно обитавани поне 2500 години преди внезапен колективен срив към края на бронзовата епоха. Наземните проучвания са открили допълнително още 120 по-малки селища в района, за които  изследователите предполагат, че също са били изложени на екстремни, причиняващи колапс топлина и вятър. Около 40 000 до 65 000 души са населявали Мидъл Гор, когато е настъпило космическото бедствие, казва Силвия.

  Най-сигурното доказателство, че унищожението е причинено от експлозия на метеор на малка надморска височина, идва от града от Бронзовата епоха Тал Ел-Хамам, където екипът прави разкопки през последните 13 години. Радиовъглеродното датиране показва, че глинените (кирпичени) стени на почти всички сгради изведнъж изчезнали преди около 3700 години, останали само каменните основи.

  Нещо повече, външния слой на много парчета керамика от същия период показват следи, че са се стопили в стъкло. Кристалите циркон в тези стъкловидни покрития са се оформили за една секунда при изключително високи температури, може би колкото на повърхността на Слънцето, казва Силвия.

  Силните ветрове създали малки, сферични минерални зърна, които очевидно са валели над Тал Ел-Хамам, казва той. Изследователският екип е идентифицирал тези незабележими парченца циркон върху керамични фрагменти в обекта.

  Според библейския сюжет в района на Мъртво море са се намирали градовете Содом и Гомор, унищожени за греховете на жителите им. Някои учени смятат, че градовете за били изтрити от лицето на Земята при падането на астероид.

  Има достатъчно примери за взривяващи се космически скали, причинили хаос на Земята. Метеоритна експлозия в рядко населен сибирски район през 1908 г., известна като събитието Тунгуска, не е убила никой там, ако не броим унищожените 2 000 квадратни километра гора. Метеоритът в Челябинск, Русия, през 2013 г. рани повече от 1600 души, главно поради счупените стъкла на прозорците при взривяването му.

  Констатациите си учените докладват на годишната среща на ASOR.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
  16 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
  16 окт 2019
  Последни новини