Кметът Ресми Мурад иска от министъра на икономиката финансиране за възстановителни дейности на микроязовирите в Ардинско

Кметът на община Ардино Ресми Мурад изпрати писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов и Управителния съвет на държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, с което иска да сепредприемат неотложни аварийно-възстановителни дейности за управление на водите на микроязовирите в  кв. „Горичево“на град Ардино и село Дядовци.Това съобщиха от общинската управа в родопския град.

В писмото си кметът Ресми Мураде отбелязъл безпокойството си от състоянието на двата  микроязовира, които са собственост на „Земинвест“ ЕАД към Министерството на земеделието и храните.

„Към настоящия момент състоянието на микроязовира в кв. „Горичево“ (Ардино) е незадоволително и с риск от причиняване на наводнения. Изпускателният му кран е повреден и не функционира. При проливни валежи, водните количества в микроязовира не се задържат и изтичат в скатовете от северната му страна. Коритото на водното съоръжение е обрасло от дървета и растителност.Част от насипната стена на микроязовира в Дядовци е отнесена и има изкопан авариен канал за оттичане на водата. Значението му е изключително важно, тъй като в близост са разположени няколко животновъдни ферми, както и предприятия за мрамор.В летните месеци жителите на кв. „Къпина“  (Ардино) също оползотворяват водните ресурси“, се казва в него.

Текст за снимка: Коритото на микроязовира в кв. „Горичево“ на град Ардино е обрасло от дървета и растителност

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини