3 °C

Проф. Валерия Фол: Орфей е тясно свързан с мегалитната култура на траките в Източните Родопи

 – Проф. Фол, бихте ли се представили пред читателите на Кърджали бг вести.

 – Завършила съм Историческия факултет на Софийския университет, специалност Стара и Средновековна история и втора специалност Философия. Защитила съм научните степени кандидат на изкуствознанието и доктор на историческите науки. В монета съм професор в УниБИТ  и в Института по балканистика с Център по тракология към БАН.

 – Какво е тракологията за българската историческа наука?

 – За българската историческа наука тракологията е древната история на българските земи до основаването на Дунавска България. За Старата история тракологията е историческата съдба, култура, език на многобройния тракийски народ, населявал огромна територия от Карпатите до поречието на Днепър и Днестър, на юг – до Североегейския бряг с прилежащите острови Тасос, Самотраки, Лемнос и Наксос, Северозападна Мала Азия и дори някои райони на Елада. Всеки район има различна история.

 – Безспорен е приносът на покойния проф. Александър Фол за развитието на тракологията. Какво Ви предаде той?

 – Да продължи разработването на различни теми, на които той отвори вратите, казано с едно изречение. Макар и с по-бавни темпове от времето, когато той беше между нас, работата продължава. Например напоследък в Центъра по тракология млади колеги отново подхванаха изследвания на тракийската диаспора. Другата заръка е да направим съпричастни към знанията за траките по-голям кръг хора, но без да изопачения и снизяване. Сега с момчетата от Newer Know Productions, чийто филм Invisible Strings  тези дни спечелиха първа награда на най-стария и авторитетен фестивал за документални филми на екологична тематика в Барселона, започнахме работа по проект за три сериен филм „Светлината на траките“.

 – Родината на Орфей се оспорва от някои наши съседи. Защо?

 – Това са туристически спорове, които нямат стойност в науката. За древните гърци Орфей е тракиец, а не елин, нито произхожда от която и да е друга източноевропейска, островно-средиземноморска или западноазиатска „родина“. Връзката на Орфей с музите преподчертава неговия тракийски произход. Образът му е свързван с различни райони, населявани от траки – Орфей от Лейбетра в Пиерия, Орфей киконеца и одриският Орфей. Всъщност, с името Орфей е назован сборен митологически образ на тракийските царе-жреци.

 – Каква е същността на Орфическата доктрина?

 – Не е лесно да се обясни с няколко изречения вярата-обредност, назована от Александър Фол с класификаторния термин тракийски орфизъм. Археологически, писмени, епиграфски, нумизматически и етнологически данни очертават двете равнища на тракийския орфизъм. Народното и масовото се основава на мистериалния ентусиазъм, на обсебеността, която въвежда бога във вярващия. Аристократическото равнище е вдъхновено от мистериалния екстаз, от въздигането на посветения към бога. Ентусиасмичните вярващи се надяват божествената обсебеност да ги пречисти, да ги освободи от злото. Екстатичните са убедени, че ще постигнат цялостно духовно и интелектуално безсмъртие.

 – Съвременният Орфизъм е тясно свързан с теософията. На какво се дължи това?

 – С орфизма се свързва течение в литературата, изобразителното и музикалното изкуство в началото на 20 век. В момента отново има тенденция орфическите идеи за съвършенството да се  свързват с изкуството.

Вярвате ли, че гробът на Орфей е на скалното светилище при с. Татул, Кърджалийско?

Орфей, както казах, е митологизиран сборен образ на тракийските царе-жреци. Открити са аристократически погребения, които са орфически. Татул е светилище, което има своя дълъг живот и трансформации, но не може да се нарече гроб.

 – Свързан ли е Орфей и орфическата доктрина с мегалитната култура в Източните Родопи?

 – Несъмнено. Есхил най-добре е описал тези светилища. Орфей вярвал, че най-велик от боговете е Хелиос, когото наричал Аполон. Певецът ставал преди изгрева и се качвал на свещената планина Пангей, за да дочака изгрева и да поздрави своя бог.  

 – Може ли митът за Орфей да привлича туристи от чужбина. Популярен ли е той зад граница?

 – Всъщност, Орфей и тракийската култура привличат най-много туристи от висок клас. Притеснителното е, че туристическите продукти за представянето им, които предлагаме, не са на високо ниво. Надявам се, че постепенно това ще се промени, стига да съхраняваме и добре да се грижим за наследството от траките, което е достигнало до наши дни.

Въпросите зададе: Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 07.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
07 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
07 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
07 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
07 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
07 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
07 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
07 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
07 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
07 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
07 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
07 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
07 дек 2019
Последни новини