Второ място за Анелия Крумова в ученическата научна сесия на Ученическия институт на БАН

Атанас Ников с отличие за задълбочена разработка

Двама ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ получиха награди от авторитетно жури в Българската академия на науките.

Анелия Крумова от 11 „б“ и Атанас Ников от 10 „в“ клас, водени от ръководителката си Антония Маровска, участваха вПетата научна сесия на Ученическия институт на БАН. В хода на работата кърджалийските ученици получаваха конструктивни критики и съвети на високо равнище освен от своята учителка и от доц. д-р Ваня Мичева от Секцията за история на българския език към БАН.

След задълбочена изследователска дейност Анелия презентира своя  проект на тема „Думите от речника на Баба“ пред компетентно жури и публика. Изследването й е посветено на автентичния говор на жителите на с. Припек. Ученичката споделя, че се е насочила към темата от любов към този интересен диалект и с убеждението, че местните говори крият голямо богатство от думи, значения, морфологични и фонетични черти, които разкриват езиковата и културната история на българите. Разработката ще бъде публикувана на сайта на Българската академия на науките и може да бъде видяна от всеки, който има интерес.

Усърдната работа по български език и литература на Анелия получи признание от най-високо равнище в нашата страна. Компетентно жури в съставпроф. д-р Йоана Спасова-Дикова, проф. д-р Светла Коева, доц. д-р Петко Христов йприсъди второ място.

Същото жури награди и десетокласникът от СУ „Петко Рачов Славейков“ Атанас Ников. Той получи отличие за задълбочена работа по проекта си „Фразеологизми от Библията в нашия език“. В изследването си Атанас се занимава с изрази, които използваме често без дори да подозираме, че водят началото си от Библията, а са имали коренно различно значение в миналото. Той казва, че благодарение на проведеното проучване е събрал много информация не само за употребата на фразеологизмите с библейски произход в наши дни, а и за мисленето, нагласите и езиковите навици на хора от различна възраст.

Петата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките (УчИ-БАН) се проведе на 17 и 18 ноември 2018 г. в Големия салон на БАН. Тя е включена в „Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците“ на МОН за 2018-2019 г. и даде възможност на ученици с интерес към изследователската професия, както и с афинитет към творчеството да представят свои проекти пред компетентно жури и публика. В тази юбилейна сесия над 70 ученици от 8 до 12 класот страната представиха научно-изследователски проекти или проекти в областта на изобразителното изкуство и изкуствознанието.

Работата на старши учителя по български език и литература Антония Маровска с ученици, проявяващи интерес към научна и изследователска работа в областта на българския език и литературата, получава все повече признание.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини