Столичани слизат от колите си в Деня за по-чист въздух

Софиянци да оставят в петък личните си автомобили и да ползват градски транспорт в Деня за по-чист въздух днес, призова столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Днес общинските служители няма да ползват лични и служебни автомобили. Очаква се примерът им да бъде последван от служители на министерства, Народното събрание и Министерския съвет. Кампанията е подкрепена от много компании и училища.

"Каним всички граждани, институции, ученици, бизнеси, да се включат в този Ден за по-чист въздух чрез отказ от личните и служебните си автомобили или чрез други, избрани от тях инициативи. Целта е всички заедно да покажем, че участието на всеки един от нас в преодоляване на този характерен за зимния период проблем е много важно. Нито една мярка и нито една инициатива сама не може да се справи с предизвикателството "по-чист въздух". Всички заедно - и институции, и граждани - можем", коментира инициативата кметът Йорданка Фандъкова.

Снощи тя получи наградата за голяма община в категорията "Паркове и екотранспорт" в конкурса кмет на годината.

"Можете да се включите и в инициативата ни за засаждане на Новата гора на София. За два сезона засадихме заедно с всички доброволци над 26 хил. дървета край Суходол. В събота очакваме над 200 доброволци. Целта ни е да засадим 125 хил. дървета и това да бъде един от новите зелени пояси около София", призова още кметът.

Инициативата на Столична община се провежда с подкрепата на посолството на Великобритания в България. Идеята за отбелязване на Ден за по-чист въздух идва именно от Острова, където този ден се отбелязва всяка година в различни градове.

Междувременно депутатите днес ще обсъждат дали да бъдат въведени норми за съдържание на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление с промените на първо четене на Закона за чистотата на атмосферния въздух. Точката е единствена в дневния ред преди провеждането на парламентарния контрол.

България е получила уведомително писмо от Европейската комисия, с което е призована да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от април 2017 година. Съдът е установил нарушение на директивата за качеството на въздуха и неспазване на пределно допустимите концентрации на фини прахови частици.

Основните промени в законопроекта са свързани с предлагане на възможности за подобряването на качеството на атмосферния въздух. Очаква се да се въведат норми за съдържание на сяра, пепел и влага в твърдите горива за битово отопление.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини