„Жените в градските и селските райони“ – пътуваща документална фотоизложба

Фондация „Джендър алтернативи“ Ви кани на откриването на изложбата „Жените в градските и селските райони - поглед върху тяхната роля в обществото“, част от културната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и съфинансиран от Общинска фондация „Пловдив 2019“ по програма Пловдив 2019 - Читалища / Plovdiv 2019 - Chitalishta 

Инициативата цели да организира пътуваща изложба в пет региона на България - Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково в периода септември 2018г. – март 2019г., която ще визуализира ежедневието на българските жени, популяризира техните местности и провокира дискусия за ролята на жените в обществото.  
Откриването на изложбата в гр. Кърджали ще се състои на 12.11.2018г. от 17:30 в НЧ "Юмер Лютфи". 
Заповядайте! 

Чрез силата на фотографията и техниките на устната история, проектът цели да създаде алтернативна история за тези, които традиционно са лишени от такава – жени от селски райони, бедни жени, жени от малцинствата, възрастни жени и с увреждания, но и ще запечата и изявени лидерки, които променят своите общности. Той ще даде гласност на индивидуалния опит и преживявания на жените-участнички в изложбата по общественозначими теми като „образование“, „работа“, „култура“, „семейство“, ще конструираме нова „колективна памет“ и разбиране. Така ще поставим под съмнение кое е исторически важното и ще провокираме и насърчим дискусии по места за (традиционната) роля на жените в нашето общество – кое е видимо и кое не, кои са „героите на деня“ и как те движат обществото.  

Изложбата ще бъде осъществена в партньорство с пет читалища в петте региона на България – това са НЧ „Алеко Константинов–1954“ – гр.Пловдив, НЧ „Марица-2008“- с.Райново, НЧ „Орфееви гори-1870“ – гр. Смолян, НЧ „Юмер Лютфи 1993“ – гр. Кърджали, НЧ „Възраждане-1926“ – с. Карабунар. Чрез включването на значителния брой читалища, местните общности ще имат свободен достъп до културно съдържание, вдъхновено именно от представителки на тези общности и области.   

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини