„Дрангово – следи от миналото” – не просто селищна история, а темел на българщината

    Благодарение на известния журналист Валери Ковачев държим в ръцете си книгата „Дрангово – следи от миналото”. Тя не е просто поредната селищна история, а темел в българщината. Книгата излиза от печат в момент, когато се води истинска битка за душите на българите мохамедани. Съседни страни открито предявяват претенции към нашите братя, които в миналото са били принудени от данъчно бреме или с насилие да приемат религията на Пророка Мохамед.

    Книгата е отговор на многобройните спекулации, които се правят на научни форуми у нас и чужбина. Ако можем да я определим с една дума – това е коректност. Коректност към фактите и коректност към читателя. Авторът Валери Ковачев, който е дранговчанин, е подходил към наличния документален материал с прецизност, каквато е характерна и за неговите журналистически материали. За това обаче в наши дни се изисква много смелост и гражданска доблест.

    Книгата „Дрангово – следи от миналото” проследява историята на ключовото село от най-дълбока древност до наши дни. В нея е са ползвани археологически, епиграфски, етнографски изследвания. Съдържанието се състои от отделни, тематично обособени статии. Те третират теми, като се започне от местните богове на траките и се стигне до демографските процеси в съвремието.

    Изключителен принос има автора в изследването на топонимията и личните имена. Безспорни са и описанията на църкви и крепости. Преданията за ислямизационните процеси също имат своя принос.

    Валери Ковачев е категоричен: в Дрангово са живели християни, съхранили принадлежността си към своя род. Той доказва, че приемането на исляма става основно чрез принуда.

    Валери Ковачев проследява и непоследователната политика на българските власти по отношение на имената на дранговчани. В ново време те са сменяни три пъти. През седемдесетте години на миналия век обаче селото получава подкрепата на държавата и бързо се урбанизира, а населението достига 2 000 души.

    Валери Ковачев е твърдо решен да допълни настоящото издание. Интересът към него е много голям и се очаква допълнителен тираж. Консултант е директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова.

    Представянето на книгата ще се състои в конферентната зала на НТС на 15.11.2018 г. от 17,30 часа.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини