7 °C

Гюрчай Джем:Българи и турци сме длъжни да живеем братски!

-Г-н Гюрчай Джем, ще Ви помоля с няколко думи да се представите за начало пред читателите на Кърджали бг вести.

Казвам се Гюрчай Джем. Лекар съм. Започнах да следвам медицина в град Стара Загора през 1985 г. След събитията от 19 май 1989 г.в Джебел аз и семейството ми бяхме принудително изселени. Установихме се в Бурса, където продължих образованието си. Завърших и започнах работа като акушер-гинеколог в болница в Бурса. През 2003 г. основахме дружество на джебелчаните в Бурса. Аз съм негов основател и от 15 години и работим с джебелчаните, които са се изселили не само след 1989 г. но и по спогодби през шейсетте и седемдесетте години на миналия век. Имаме над 2000 членове в дружеството. Днес аз съм председател на дружеството.Нашата цел е взаимопомощ с неправителствените организации навсякъде по света. Имаме тесни, близки отношения със нашите съграждани в Джебел и помагаме с каквото можем на джебелчани в България.
Вие сте традиционни гости на 19 май в Джебел, когато се отбелязват майските събития поставили началото на съпротивата срещу Тодор Живков. Как очаквате да протичат честванията в бъдеще?
Този ден е важен не само за нас, хората които бяхме репресирани по времето на тоталитарния режим. Тази дата се оказа важна и за цяла Източна Европа, защото събитията от Джебел, които тръгнаха на 19 май 1989 г. верижно стигнаха до Берлинската стена, която падна в последствие. Този мирен протест в Джебел, който прерасна в демонстрации в цяла България се разви и в съседните страни, като Румъния, Унгария, Полша, Чехословакия. Стигна до Източна Германия. В новата история на България, 19 май 1989 г. ще бъде записан като дата , на която започнаха демократичните промени.
19 май е рожденната дата на бащата на турците Мустафа Кемал Ататюрк. Той винаги е бил за единство на турците. Единни ли са джебелчани днес, когато две партии си оспорват техните гласове?
Джебелчани , както хората в цяла България не са единни разбира се. В Джебел половината са с ДПС, другата половина подкрепят новата партия ДОСТ. Аз не одобрявам това разцепление. За нас е важно нашата културна, етническа идентичност да бъде съхранена. Ние сме граждани на Р България , но и на Р Турция. За нас е еднакво важно развитието и на двете страни. Икономическия растеж е еднакво важен и за Турция и за България. За това се борим,за това се стремим. Нашата цел е всеки да е равнопоставен гражданин.Вие ще кажете не са ли равнопоставени хората в България.Ние бяхме третирани в миналото и знаем,че не е точно така.
В момента България и Турция са в едни много добри икономически и политически отношения. Как се отнася вашето дружество към контактите между премиера Борисов и президента Ердоган?
Това е много важно.От основно значение са добросъседските отношения. И България и Турция имат стратегическо местоположение. Няма как да променим географията. Ние сме длъжни да живеем братски и да се разбираме. Това не зависи само от географията. Така трябва да е по принцип. Ние имахме много приятели от различни етноси и знаем,че на първо място са важни човешките взаимоотношения, важно е да се работи за доброто на хората, на народа. Подкрепяме развитието на добрите връзки между двете държави. Ще работим за още по добро двустранно сътрудничество.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини