След 105 години българите отново превзеха Одрин, кервани изнасят стока към България

Изображение 1 от 2

    След 105 години българите отново превзеха Одрин. Кервани изнасят стока за България. Разликата с миналото е огромна. Сега никой не се сражава, а се създават приятелства. Вместо конски кервани, автобуси и автомобили изнасят денкове със стока, на която пише”Произведено в Турция”. Изгодният курс на лирата превърна Одрин в столица на балканската търговия. Тук освен български шопинг туристи има наплив и на комшиите от Гърция. Продавачи от чаршията споделят, че се развива и вътрешният туризъм. В Одрин масово се стичат и турци от Източна Тракия. Те не пътуват вече в чужбина , а предпочитат да разгледат Одрин и да напазаруват от родното производство.

    Уикендите в Одрин са белязани от огромно човешко стълпотворение. Чаршията се превръща в мравуняк. Български групи туристи водени от екскурзоводи, развяващи българското знаме могат да се видят на всяка крачка. Има и българи, които предпочитат да дойдат с личните си автомобили. Улиците на Одрин около чаршията са непроходими от коли. В паркингите е невъзможно да се намериш място.

    Търговците бързо се адаптират към потока от клиенти. На много места надписите са на турски и български. Продавачите на риба призовават също на двата езика.

    Хитът за дамите са ръчно точените кори. Сладкарските дюкяни са обсадени от жени, които желаят да си ги закупят. Баклавата с шам фастък е деликатесът, който привлича техните мъжки половинки.

    Надвечер керваните със стока се отправят за България. Вчера над тридесет автобуса образуваха колона на ГКПП „Капъ куле”. Турският пункт се преминава по-бавно от българския. Съседите осъществяват по строг паспортен контрол, докато българите наблягат на митническия. Създадена обаче е организация и общо за около 50 минути керваните успяват да прекосят границата.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини