Училището в с. Рани лист започна работа по проект „Обединени днес, опознаваме миналото и сътворяваме бъдещето“

Изображение 1 от 4

    В ОУ „Н.Й.Вапцаров“-с.Рани лист се проведе пресконференция за старта на проект „Обединени днес, опознаваме миналото и сътворяваме бъдещето“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, Конкурсна процедура 33.17-2018 по Договор № БС-33.17-3-004/27.09.2018 година.Дейностите по проекта са в насока разгръщане на творческия потенциал на учениците в областта на изкуствата, спорта и науката, засилване на интереса им към художествените произведения и народни песни, танци и обичаи като предпоставка за бъдещото им образователно-възпитателно развитие и изграждане на социални, здравни и междуличностни умения и навици в училище и семейството. Продължителността на проекта е 10 месеца, на обща стойност 9 276 лв. Целевата група се състои от 30 ученици, 9 родители, 12 учители и 4-ма доброволци. Непреки участници са всички ученици от училището, родители на учениците, участващи в процеса на интеграция, обществеността в региона на с.Рани лист; община Кърджали, РУО Кърджали и медиите.Сформирани са три групи за занимания по интереси:

    „Различни заедно“– с ръководител г-жа Кирилка Пенчева. С цел взаимно опознаване на миналото и настоящето в културното многообразие в родопския край, участниците ще издирват и записват текстове на песни от българския, турския и ромския етнос, ще проучват танцовия фолклор и ритуалите, ще възстановят народните обичаи Коледуване, Хадърлез, Лазаруване и Банго Васил, а краеведческата дейност ще бъде свързана с издирването на предмети от бита и семейството, които ще бъдат част от етнографски кът.

    „Опознай и сътвори“ – с ръководител г-жа Дочка Краева. Занятията на групата ще се провеждат в училището и изнесено в ПГТ „Проф.Асен Златаров“-гр.Кърджали, където чрез творческо участие на членовете на групата в приготвянето и демонстрацията на традиционни ястия на различните етноси и в дейностите, свързани с екологичното и здравно образование, ще бъде преодоляна изолацията и негативното отношение между ученици, учителите и родители.

    „И технологиите могат да ни обединяват“ – с ръководител г-жа Елена Андонова. Ще се използват възможностите на информационните технологии за повишаване на общата и дигитална култура на ученици и родители, показвайки творчески традициите на различните етноси с цел придобиване на умения за справяне с предизвикателствата на средата, в която се обучават и живеят.

    Училището следва политиката, предвидена в Общинската програма за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства за периода 2016-2020г., като настоящият проект „Обединени днес, опознаваме миналото и сътворяваме бъдещето“ е своеобразно продължение на въведените извънкласни форми в областта на дигиталните технологии, етнографията и екологичното образование и възпитание по проектите „Образователен център по природни науки и математика“ с подкрепата на фондация „Америка за България“, "Зелена класна стая" с финансиране от Министерството на околната среда и водите, тези по НП „Съвременна образователна среда“, модул „Подкрепа на целодневното обучение“ и двугодишния проект „Твоят час“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

    Това съобщиха от ръководството на ОУ"Н.Й.Вапцаров"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини