За пенсионерите в Кърджали –безплатни прегледи за катаракта и глаукома

Безплатни очни прегледи за катаракта и глаукома бяха проведени в Кърджали под мотото „Да прогледнеш отново“. Прегледани и консултирани бяха над 65 кърджалийци от третата възраст, членове на пенсионерските клубове „Млади сърца“, „Тракия“ и „Капитан Петко Войвода“,  от един от най-добрите специалисти по очни болестив областта д-р Ерай Дурмуш от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ и специализанта по очни болести д-р Кристина Бонева.Организатори на инициативата бяха фирма „Аlcon“, производител на апарати за микроочна хирургия, лещи и консумативи и Очното отделение към МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ с началник д-р Ерхан Мурат.

След прегледите д-р Ерай Дурмуш заяви, че след 45 -годишна възраст консултациите с очни специалисти са много важни, тъй като катаракта и глаукомата са сред водещите очни заболявания и най-честата причина за загуба на зрение, като засягат предимно хора в напреднала възраст. Той уточни, че при 28 от прегледаните пенсионери е установено наличие на катаракта(вътрешно перде),при 7 от тях глаукома, и при 17 са измерени високи стойности на вътреочно налягане.

„На тях бе препоръчано да посетят очните кабинети за обстоен офталмологичен преглед“, уточни д-р Дурмуш.

Хората от златната възраст изказаха своята искрена благодарносткъм организаторите за възможността, която им се предоставя, както и на д-р Дурмуш и д-р Бонева, които въпреки изключителната натовареност и ангажименти, успяха да отделят достатъчно време, внимание и грижа за очното им здраве.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини