Краеведческо изследване за село Дрангово издаде журналистът от вестник "Нов живот" Валери Ковачев

Първо задълбочено краеведческо изследване за село Дрангово издаде журналистът от вестник "Нов живот" Валери Ковачев. Книгата излезе от печат преди дни. Озаглавена е "Дрангово - следи от миналото". 
Трудът обхваща повече от петдесет теми за възникването на населеното място, устройството му през годините, населението, топонимията, историческите и природните забележителностите около него, помохамеданчването, празниците и обичаите на хората, учредяването и развитието на различните стопански, административни и образователни институции. 
"През февруари 2016 година се срути един от каменните мостове в Дрангово, известен като Римския. Това се случи, заради бездушието на управниците в кметството, общината и държавата, които нищо не направиха за неговото спасяване. Разбрах, че има хора и сили, които имат интерес да изтрият историята на селото. Това беше един от мотивите да напиша тази книга. Посланието ми в нея е към младите хора. Те, трябва да знаят и да помнят историята на селото. Дадох основата и се надявам да допълнят това, което съм написал. Обхванал съм десетки теми, но има още много какво да се каже. Смятам, че тази книга трябва да я има в дома на всеки дранговчанин. Дори и да не се прочете, все някога някой внук или правнук може да посегне към нея и да види как са живели неговите деди и прадеди.", каза Валери Ковачев, автор на книгата "Дрангово - следи от миналото". 
http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини