ЕК дава 2 милиарда евро за киберсигурност

Кибер атаки могат да засегнат всяка сфера на обществения живот. Около това се обединиха участниците в конференцията "Технологии и единен цифров пазар: възможности и предизвикателства".
 
Темата е в политическия дневен ред, заяви българският еврокомисар Мария Габриел. Темата е важна не само за бъдещето на Европа, но е важна и за България, изтъкна тя. По думите й дигитализацията е символ на нещо позитивно.България и Люксембург са сред страните, които бележат най-голям ръст на развитие на сектора. Габриел иска в центъра на процеса да е човекът, затова и настоява да се спазват човешките права. Според нея са нужни повече инвестиции в дигитализацията.
 
2 милиарда евро дава ЕК за киберсигурност. Напредва създаването на новата европейска Агенция по киберсигурност, стана ясно от думите на българския еврокомисар.
 
Цифровизацията е предизвикателство пред света, според заместник-председстелят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Проблем е липсата на квалифицирани кадри. 80 милиона европейски граждани нямат елементарни познания по информационни технологии, поясни той.
 
И столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя на нуждата да се инвестира в единен цифров пазар. Най-големият ресурс на страната и града са младите хора, според нея. Затова са нужни инвестиции в дигитализацията.
 
Фандъкова се похвали с това, че още в трети клас се учи компютърно моделиране в столичните школа, а в стотици училища има смарт класни стаи. Кметът обаче иска повече дигитализация. Бившият финансов министър Симеон Дянков посочи, че индустриалните работни места намаляват на Запад и се увеличават на Изток. Подемът на технологичен напредък ускорява растежа на фирмите. 
Най-лесно се усвояват дигитални умения от децата между 1-6 годишна възраст, според него. Трябва ни общ пазар, настоя Дянков пред еврокомисар Мария Габриел.
 
 
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини