Пътуващата лаборатория за ранно детско развитие обиколи област Кърджали

Пътуващата лаборатория за ранно детско развитие измина дълъг път. Тя обиколи 7 населени места в област Кърджали и стигна до децата и родителите в  Джебел, Млечино, Крумовград, Кирково, Момчилград, Черноочене и квартал на Кърджали, за да демонстрира най-ценните техники за поощряване на детското развитие във възрастта от 0 до 4 години.

В Джебел беше шарено и страхотно, макар и доста пренаселено Прекрасни деца и техните родители посрещнаха с голям интерес екипа още и в Момчилград, Кирково, Черноочене, Млечино, Крумовград и кв. „Гледка” в Кърджали.

 Проектът на НЧ „Обединение 1913” „Пътуващата лаборатория за ранно детско развитие” бе създаден, за да се дадат на родителите инструменти и информация как да помогнат на своите деца да заблестят в пълния си потенциал.  По време на гостуванията при тях родителите научиха кои са най-важните моменти в ранното развитие на детето (от 0 до 4-годишна възраст). Как децата учат и опознават света в процеса на игра. Как да подбират играчките на детето си, за да бъдат винаги интересни и развиващи. Как да четат на децата си, за да развиват интелекта им. Как да участват в игрите на децата, за да се превърнат в първите им и най-важни учители. 
Бяха демонстрирани 4 основни типа развиващи играчки. Показана бе и техника за четене на малкото дете, с която всички се забавлявават, докато заедно научават много.

За страхотната атмосфера на срещите  допринесоха партньорите от читалищата - НЧ „Христо Смирненски 1924” гр. Джебел, ,,НЧ «Родопски фар 1938» Кърджали, НЧ «Никола Йонков Вапцаров 1947” с. Кирково, НЧ «Пробуда 1952” с. Черноочене, НЧ “Любен Каравелов 1950” с. Млечино, НЧ “Нов живот 1926” Момчилград, НЧ „Христо Ботев 1914” Крумовград

Проектът е реализиран с подкрепата на Фондация Глобални библиотеки - България в рамките на конкурс "Библиотеката - активен участник в обществения живот", в изпълнение на договор RD11-00-338/20.12.2017 г. с Министерство на културата.

Предстои откриването на детски център в централата на Лабораторията, която се намира на 3-ия етаж на НЧ „Обединение-1913“. Всички желаещи ще имат достъп до уникалния за града фонд от играчки и книжки, в който децата ще могат да играят и да се развиват, докато родителите спокойно общуват помежду си.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини