Назми Мюмюн: ДПС е болно, но иска ли да оздравее ?

На предстоящите местни избори партията на Доган реално може да загуби мнозинството си в Кърджали.

Господин Мюмюн, до местните избори остава една година. Смятате ли, че има промяна в политическата ситуация, има ли пренареждане на силите в Кърджали?
От последните местни избори изминаха три години, а от последните парламентарни – година и половина. Това време е достатъчно, за да се забележат тенденциите в настроенията на избирателите и в представянето на политическите сили. И на местно, и на национално ниво. Това, което аз мога да кажа, опирайки се на контактите и разговорите ми с хората от Кърджали е, че времето е пълно с очаквания за промяна. Хората са търпеливи, мъдри, опитват се да избягват крайните мнения и оценки, но зад това привидно спокойствие назрява протестен вот. Той се генерира преди всичко от несбъднатите очаквания на активните жители на общината за подобряване на условията за живот и реализация. Тези несбъднати очаквания  са и на ниво национална политика, като там ситуацията е още по-изострена заради поскъпването на основни стоки и продукти и очакване повишението на цените да продължи и през следващите седмици и месеци. Считам, че ще сме свидетелина протестен вот и към местните управляващи, и към управляващите на национално ниво.

От опит знам обаче, че по време на предизборна кампания нагласите се променят. За това можем само да гадаем кой от политическите играчи ще успее да намери правилния път, верните послания и да обедини избирателите около себе си. Защото протестният вот не винаги се изразява в подкрепа на опозицията. На нашите, балкански ширини, много често недоволството води до отказ от гласуване.

В Кърджали по-големи възможности за влияние върху обществените нагласи има монополистът в местната власт – ДПС. Защото разполага с необходимия човешки фактор в общината – кметове, кметски наместници, общински служители, отряди партийни активисти по места. Хлябът на хиляди хора в нашия регион зависи от местното управление и подкрепата за ДПС ще е много сериозна. Реалната власт дава много възможности, но крие и много рискове. И основният от тях е недоволството от поети и неизпълнени обещания да изригне. Вярно е обаче и нещо друго –ДПС разчита на вроденото чувство за общност на базата на етническа и верска принадлежност сред по-голямата част от избирателите в нашия регион и почти винаги това се оказва решаващо – въпреки недоволството хората, основно по селата, гласуват за кандидатите на партията. Досега. Защото ако в предишни години ДПС нямаха алтернатива, то вече виждаме чувствителното влияние на ДОСТ в нашия район, както и активната работа на ГЕРБ сред традиционните избиратели на ДПС. Партията на Карадайъ вече работи в конкурентна среда и предстои да видим дали ще успее да се справи.

Възможно ли е ДПС да загуби монопола си в Кърджали и в региона?
Пак ще повторя – сред традиционните избиратели на ДПС има и умора, и недоволство. Процесът е много сериозен, затова могада кажа, че ДПС буквално се намира в болнична стая. Какъв ще бъде изходът от лечението зависи от няколко неща. Първо, дали правилно ще бъде поставена диагнозата. Второ, кой ще реши и назначи какво лечение да се приложи и трето, дали самото ДПС иска да оздравее. Казвам го с добро чувство, защото от здравословното състояние на ДПС зависят много неща в България. Но партията трябва да се научи, особено в Кърджали, да работи в условията на реална демокрация. Трябва да разбере, че статуквото не е за вечни времена и ако няма промени, провалът рано или късно ще дойде. И конкуренцията не е само от ДОСТ и ГЕРБ. Ние, като БСП, подчинявайки се на нашата лява, социална идеология, можем да убедим все повече избиратели да подкрепят нашата кауза. Почвата е благодатна, защото българското общество все повече се превръща в общество на социалните контрасти – една шепа много богати и огромно мнозинство, което се бори за своето оцеляване. В тази ситуация подкрепата за лявата идея ще става все по-голяма.Придобра работа в Кърджали БСП може да постигне доста повече от сегашното си представителство от 4-ма общински съветници в местния парламент.

С други думи, има реална възможност ДПС да загуби мнозинството си както в Кърджали, така и в други общини на региона. Ситуацията е много сериозна и ако ръководството на Движението не си направи правилните изводи, може да се окаже губещо в предстоящите политически схватки. Затова и пожелавам на настоящия кмет на Кърджали, който е и заместник-председател на Централния съвет на ДПС, много търпение, такт и хладнокръвие.

Очаква се сериозно битка за кметския стол в Кърджали. Според Вас кои партии ще излъчат основните претенденти?
Много ми се иска да не бъдем свидетели на битка за кметския стол, а на надпревара за доверието на хората, спечелено с разумни, реални, успешни и изпълними идеи. При всички положения така наречената „Сталинградска  битка“ ще я има и тя ще бъде много ожесточена. За ДПС залогът е и в национален план. Партията трудно ще позволи да й бъде отнет единствения областен град, който управлява в страната. От Кърджали се изпращат и послания, и знаци, и сигнали за цяла България, и те са много важни за регионите със смесено население.

Въпреки силата и мощта си, които има благодарение на всички лостове на държавната изпълнителна власт и може чрез тях да влияе на изборните резултати, печелившото представяне напартияГЕРБе под въпрос. Веднъж, заради масовото недоволство на хората от сегашното управление, което може реално да се изрази в протестен вот. Втори път, заради ясните знаци за съществуването на скрита коалиция между партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган. Продължаването на тази политика най-вероятно ще доведе да чувствителен отлив на избиратели основно с български етнически произход.

БСП има трудната задача след две управления с ДПС да убеди избирателите, че е реална опозиция на движението. Изисква се много работа, много срещи с хората и формулирането на ясни послания за техния реален живот, за да може партията да се превърне в решаващ играч на местния вот. Много е важно и кои кандидати ще бъдат издигнати. Както за кмет на общината, така и за общински съветници и кметове на населени места.

Към днешна дата, като цяло считам, че на ДПС ще му е много трудно да спечели изборите в Кърджали на първи тур. Най-вероятно ще има балотаж.

Възможно ли е отново да сме свидетели на етнически вот?
Етническият вот обслужва само ДПС. В Уикипедия е записано, че съотношението на българи и турци в Кърджали е едно към две. Ако партиите тръгнат по линията на разделението между турци и българи, християни и мюсюлмани, крайният резултат ще бъде предизвестен.

От друга страна мисля, че вече трудно ще се стигне до чист етнически вот. Имаме нов играч – ДОСТ, който е с чувствителна подкрепа сред българските граждани от турски произход в региона. ГЕРБ работи активно и също има значима подкрепа от тези наши съграждани. Измениха се и нагласите на избирателите. Хората пътуват, работят и живеят в чужбина, виждат добре устроени държави с доходи много по-високи от нашите и са наясно, че етническата принадлежност на кандидата за кмет или за общински съветник не бива да бъде решаваща в неговия избор. Смятам, че ще се търсят по-скоро лица, които имат ясна програма за промени, както в управлението на страната, така и в управлението на нашата община. Затова и смятам, че на предстоящите избори ролята на етническиявот няма да е решаваща.

На мен много ми се иска да настъпи промяна. Иска ми се управлението да е в ръцете на хора със здрав разум, които ще доведат страната и Кърджали до икономически възход, по-добри условия за живот, до доходи, измерими с европейските. Обезлюдяването на нашия регион трябва да спре. Иначе,естествено е, че заедно с избирателите, запътили се към Терминал 2, ще изчезнат и партиите, които се борят за техните гласове.

Какви са според Вас шансовете Хасан Азис да спечели пети пореден мандат като кмет на Кърджали?
Не съм баба Ванга, за да предсказвам бъдещето. Но мога да кажа, че на Хасан ще му е много трудно. Веднъж, че ДПС не е така монолитно, както беше преди. И втори път, че бизнес интересите в местното ръководство и актива на партията сякаш надделяват над трезвата оценка за политическата ситуация и възможностите на политическата им формация. Но има една хубава поговорка – „Едное да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш“. Искам да кажа, че само с мерак не става. ДПС трудно би издигнало друг кандидат с опита, знанията и влиянието на Хасан Азис. Нека не забравяме, че сегашният кмет има и сериозна подкрепа на избиратели извън ДПС. Един нов, чисто партиен кандидат, трудно би се преборил за техните гласове. Друг е въпросът дали самият Хасан Азис ще поиска да бъде кмет за пети пореден път и дали не вижда реализацията си на по-високо ниво. Може би изненадата ще дойде с отговора на този въпрос. 
Като човек, който дълги години е бил общински съветник, заместник областен управител и изпълняващ длъжността на областен управител, какво бихте посъветвали кандидатите за кметове и общински съветници.
Не обичам да давам съвети. Но бих препоръчал, първо, всеки един от тях честно, пред себе си, да си отговори на въпроса дали има потенциала, за да се кандидатира за съответния пост. Дали има и необходимото обществено одобрение, защото се очаква и се иска  още по-сериозен преференциален вот.

А на общинските ръководства на партиите предлагам да внимават какви кандидатури ще одобрят и как ще подредят листите. Защото качеството на кандидатите ще рефлектират върху одобрението на самите партии като цяло. И защото обществената подкрепа за всеки един кандидат този път ще бъде решаваща за цялостното представяне на съответната партия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини