Вежди Рашидов не е избран за академик на БАН: Обидно ми е!

"Обидно ми е!".
Така бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов коментира пред Епицентър.бг новината, че не е избран за академик на БАН.
 Но последното разглеждане на номинациите Рашидов е бил представен от акад. Людмил Стайков и за него не е имало никакви негативни оценки, но при гласуването не е събрал необходимите 2/3 от гласовете.
 Вежди Рашидов кандидатства в една и съща категория "Изкуство" с писателя проф. Боян Биолчев, който също не получил одобрението на настоящите академици на БАН.
 "Обидно ми е! Представил съм цялата си биография, направил съм повече от 50 изложби по цял свят, но явно не съм оценен в собствената си родина", каза с огорчение Рашидов.
 Това е второто му кандидатстване за най-високата академична титла у нас. "Предишния път се отказах. Не исках да влизам в академичните среди. Но този път приех в памет на акад. Светлин Русев, който предложи моята кандидатура. Тя беше подкрепена от 16 академици, 5 университета и всички творчески съюзи у нас, което за мен беше чест!", заяви Рашидов, който днес отлетя за Барселона, за откриване на поредната си изложба в чужбина.   
 Проф. Аксиния Джурова също не е събрала 2/3 от грасовете в категория "Изкуствознание".
http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини