Лия Стамболиева от ЕГ „Христо Ботев“ с блестящо представяне на Международния финал по дебати на немски език в Братислава

От 18 до 20 септември в Братислава, Словакия, под патронажа на президента на Словашката република Андрей Киска, се проведе кулминацията на състезанието  по младежки дебати на немски език – международният финал. Общо 24 победители от 12 европейски страни гостуваха цяла седмица в  словашката столица, за да премерят сили и  да изразяват компетентно и убедително мнения и становища на немски като чужд език. По време на дебатите участниците от Беларус, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Русия, Словения, Словакия, Чехия, Украйна и Унгария не само се конкурираха, но и създадоха нови контакти със свои връстници от Европа.

Международни младежки дебати е проект, в който български ученици участват за пръв път. Проектът подпомага дебатирането като средство за демократичен диалог и насърчава активното многоезичие в Европа. Предмет на състезанието е дебатирането на немски език по теми от областта на училищното ежедневие, гражданските и човешки права, история и Европа.

България беше представена от Лия Стамболиева, ученичка от ЕГ „Христо Ботев“ – гр. Кърджали и Давид Петров, ученик от  ГПЧЕ „Ромен Ролан“ – гр. Стара Загора, класирали се след победи в предварителни областен и национален кръг. С умели похвати и брилятно владеене на немски език двамата премериха сили със своите европейски връстници, преодоляха безпроблемно своите конкуренти и достигнаха до полуфинала, превръщайки се в любимци на публиката. Дебатиращите демонстрираха отлична езикова подготовка и познания по чужд език. Забележително бе, че двамата български ученици притежават умения да се изразяват на език, различен от родния, което означава, че техните идеи могат да достигнат до много широка аудитория. Мнението на всеки от тях беше обосновано и подкрепено с многобройни примери. Те свободно показаха умения да контрират и да се отнасят към възгледите на другите справедливо и безпристрастно.

Лия Стамболиева се доказа със своите задълбочени знанияи завидни умения да се аргументира, дебатирайки по различни общественозначими теми. Представянето на ученичката от кърджалийската езикова гимназия бе високо оценено и от организаторите на проекта в България – „Гьоте-институт“, Фондация „Спомен, отговорност и бъдеще“, Общополезна фондация „Херти“ и на Централата за училищно дело в чужбина, Консултантски отдел по немски език към Посолството на Германия в България. Вдъхновена от представянето си на международна сцена, където се превърна в любимка на публиката и впечатли всички присъстващи учители, дванадесетокласничката сподели, че смята и в бъдеще да се занимава с дебати. Нова стъпка в развитието ѝ в тази посока е получената от организаторите и ръководителите на проекта покана да участва в журито на прдстоящия училищен финал на състезанието през февруари.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини