Тракийска царска резиденция ще търсят археолози над кирковското село Бенковски

Разкриването на тракийска царска резиденция от 4-3 век над кирковското село Бенковски е целта на започналите днес разкопки под ръководството на доц. Здравко Димитров. Като консултант тук бе и професор Николай Овчаров, който е започнал археологическите проучвания в региона още през далечната 2004 година.
По думите му предположението за т.нар. Тракийски тюрзис е заради наличието на обекти, находки и датировка, аналог на тракийската резиденция Кози грамади в Средна гора.
Археолозите са разкрили дълга близо 500 метра каменна ограда като предполагат, че тя е ограждала предполагаемата царска тракийска резиденция. ” Най-вероятно в това пространство ние ще открием всички онези елементи на тракийската култура, включващи светилище, споменатия некропол, разбира се и селище.”, каза доц.Димитров. Той уточни, че разкопките са частно финансирани и ще продължат до края на октомври.
В непосредствена близост каменната ограда преди 2 години под ръководството на археолога Любен Лещаков бе разкрит тракийски некропол като в един от гробовете беше намерен скелета на тракийска принцеса със сребърни и бронзови накити от 4-3 век преди Христа, които според археолозите са характерни за знатния произход на починалата.
В близост до некропола пък била разкрита административна сграда от въпросния период, като за това свидетелствали медните монети намерени там.

Тези факти ни карат да мислим, че тук наистина става въпрос за царска тракийска резиденция, убедени са археолозите от екипа на доц. Димитров.

dariknews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини