Локхийд Мартин представи апарата за многократно кацане на Луната (видео)

Локхийд Мартин разкри проекта си за многократно използваем апарат за кацане на Луната, предназначен да превозва четирима астронавти и 1,1 тона товари между космическата станция на лунна орбита и повърхността на Луната.

Използвайки технологии от космическия кораб „Орион“, предназначен за мисии в дълбокия космос, 14-метровият апарат за кацане на Луната може да установи лагер там за до 14 дни. След кацането на повърхността на Луната, екипажът ще използва асансьорната платформа на апарата, за да стигне от кабината до лунната повърхност. След това ще може да се върне обратно на борда на Лунната орбитална платформа – малка космическа станция, която НАСА планира да започне да строи през 2022 г.

Достатъчното запаси на борда на апарата за кацане му дават възможност да издържи цели две седмици на повърхността на Луната. Зареждането с гориво ще се осъществява между мисиите, въпреки че апаратът може да бъде зареждан и на повърхността на Луната. Предварителната концепция разчита на четири модифицирани двигателя RL10, но могат да се използват и други двигатели, казват от фирмата.

Апаратът на Локхийд ще бъде два пъти по-висок от този на лунния модул, използван по време на мисиите на Аполо на Луната, преди около половин век, съобщава изданието „Арс Техника“. Компанията заявява, че този апарат е предшественик на друг, предназначен за кацане на Марс – също построен за четирима души, който ще бъде неразделна част от космическия кораб обикалящ Марс.

През декември миналата година Доналд Тръмп подписа директивата за космическата политика, която призовава НАСА, заедно с частните си партньори да изпратят астронавти на Луната и „евентуално“ на Марс. Именно Локхийд е една от компаниите от частния сектор, които се опитват да участват в програмата за проучване на космоса. Компанията твърди, че нейният апарат за кацане на Луната ще бъде изцяло готов до края на 2020 г., съобщава Space.com.

„Важна характеристика на апарата за кацане на Луната е възможността му за честа и бърза повторна употреба“, казва Тим Чичан, изследовател в Lockheed Martin Space, който представи концепцията за кацане на Международния австронавтски конгрес в Бремен, Германия.

„Тъй като този апарат за кацане не трябва да влиза отново в атмосферата на Земята, той може да бъде използван многократно, без да е необходимо значително и скъпо ремонтиране. Това е голямото му предимство и началото на един модулен подход, многократно използващ апаратите за кацане и роувърите приложими към мисии за изследване на дълбокото космическо пространство“, обяснява Чичан.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини